Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kaujās Lībijas galvaspilsētā Tripolē aizvadīto sešu dienu laikā dzīvību zaudējuši 56 cilvēki, bet 266 ievainoti, ceturtdien pavēstīja Pasaules Veselības organizācija (PVO).

"Tūkstošiem cilvēku bijuši spiesti bēgt no savām mājām, kamēr citi iestrēguši konflikta rajonos. Slimnīcas Tripolē un līdzās tai katru dienu uzņem cietušos," teikts PVO paziņojumā.

PVO norādīja, ka uz slimnīcām frontes līnijas tuvumā norīkojusi ārkārtas komandas, turklāt nodrošinājusi papildu medikamentu piegādes kauju skartajiem apvidiem. Lībijā turpinās militārā konfrontācija konkurējošajām valdībām lojālo karaspēku starpā. ANO un ASV aicinājušas uz tūlītēju pamieru.

Tubrukā, valsts austrumos, bāzētajai valdībai lojālās armijas komandieris maršals Halīfa Haftars 4.aprīlī paziņoja par ofensīvas sākšanu, lai ieņemtu Tripoli.

Sīvas kaujas notikušas uz dienvidiem no galvaspilsētas, kas šobrīd vēl atrodas ANO atbalstītās Tripoles administrācijas un vairāku kaujinieku grupējumu kontrolē.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītas sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē divas konkurējošas valdības, no kurām viena bāzēta Tubrukā, bet otra - Tripolē. Uz varu pretendē arī dažādi kaujinieku grupējumi. Pēdējās sadursmes raisījušas bažas, ka Lībija no jauna varētu ieslīgt pilsoņkarā. Haftara galveno atbalstītāju vidū ir Krievija, Ēģipte un Apvienotie Arābu Emirāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!