Āfrikas valstī Lībijā, kur ģenerāļa Halifa Haftara spēki sākuši uzbrukumu ANO atbalstītās valdības kontrolētajai galvaspilsētai Tripolei, atrodoties 300 Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņi, vēsta laikraksts "Times" un "Telegraph".

Abi mediji publikācijās atsaucas uz avotiem britu izlūkdienestos. Kā raksta "Times", krievu algotņi izvietoti Bengāzī pilsētā un atbalsta ģenerālim Haftaram lojālos spēkus, kas tiek dēvēti par Lībijas Nacionālo armiju (LNA).

Haftars pārvalda lielu daļu Lībijas austrumu teritorijas un, domājams, viņu atbalsta Krievija. Haftara armija izvērš kampaņu naftas ieguves vietu sagrābšanai, ziņo radio "Svoboda".

Informāciju par to, ka daudz Krievijas algotņu ir devušies uz Lībiju, "Telegraph" apstiprinājis arī kāds Krievijas-Lībijas kopīgai naftas kompānijai tuvs avots.

"Vagner" ģenerāļa Haftara LNA nodrošinot ar ieročiem un munīciju, raksta "Times". Ja Maskavai izdotos iegūt kontroli pār šiem lībiešu spēkiem, Kremlim rastos iespēja apturēt naftas piegādes no Lībijas uz Eiropu, medijam pastāstīja kāds britu valdības pārstāvis. Turklāt ietekme Lībijā Krievijas oligarhiem pavērtu jaunas iespējas atmazgāt naudu, uzskata ierēdnis.

Par desmitiem Krievijas specvienības un militārā izlūkdienesta GRU karavīru iespējamo ierašanos Lībijā jau pērn oktobrī ziņoja "The Sun". Krievijas vēstniecība Lībijā šo informāciju gan noliedza.

Vēstīts, ka pasaules un Krievijas mediji daudz ziņojuši par tā sauktajām privātajām militārajām kompānijām, kuru algotņi izpilda uzdevumus Austrumukrainā, Sīrijā un Āfrikā. Algotņu izmantošanas ļauj Kremlim noliegt armijas militāro klātbūtni konkrētās vietā, vai neatklāt patieso kritušo skaitu, jo oficiāli algotņiem nav nekāda sakara ar Aizsardzības ministriju.

Ar biežāk pieminēto Krievijas privāto militāro kompāniju "Vagner" tiek saistīts Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam tuvs uzņēmējs Jevgēnijs Prigožins.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tāpat ziņots, ka Lībijas austrumu daļu kontrolējošā ģenerāļa Halifa Haftara (attēlā augstāk) spēki – tā sauktā Lībijas Nacionālā armija (LNA) – kopš ceturtdienas izvērš uzbrukumu no dienvidiem un rietumiem galvaspilsētai, kurā bāzējas ANO atbalstītā Lībijas nacionālas vienotības valdība. Šī valdība izveidota sarunu procesā 2015. gadā, taču nav spējusi iegūt kontroli pār visu teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!