Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kopš īpašā prokurora Roberta Millera ziņojuma publiskošanas ASV politiskajā telpā izskanējuši aicinājumi uzsākt impīčmenta procedūru pret prezidentu Donaldu Trampu. Tomēr prezidenta opozīcijas - ASV Demokrātiskās partijas - politiķu vidū par iespējamu Trampa impīčmentu valda nevienprātība, raksta aģentūra "Reuters".

Pagājušajā nedēļā publiskajā telpā nonāca īpašā prokurora Roberta Millera veiktās izmeklēšanas ziņojums. Īpašais prokurors centās noskaidrot vai prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa kampaņa centās sadarboties ar Krievijas valdību, lai ietekmētu 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanas. Tāpat Millers izmeklēja iespējamos Trampa centienus kavēt izmeklēšanas gaitu.

Millers norādīja, ka sadarbība starp Trampa kampaņu un Krievijas valdību nav notikusi. Taču jautājumā par iespējamo izmeklēšanas gaitas traucēšanu īpašais prokurors prezidentu nedz apsūdzēja likumpārkāpumā, nedz attaisnoja. Ziņojumā Millers atklāj, ka bijuši vismaz 10 gadījumi, kuros Tramps mēģinājis kavēt izmeklēšanas gaitu un norāda, ka šie mēģinājumi nav izrādījušies sekmīgi tādēļ, ka Trampa padotie atteikušies izpildīt prezidenta pavēles.

Trīs Demokrātiskās partijas politiķi, kuri kandidē uz prezidenta amatu 2020. gada vēlēšanās izvairījās piesaukt impīčmentu ASV medija CNN televīzijas raidījumā. Vēl viena prezidenta amata kandidāte – Kalifornijas štata senatore Kamala Harisa – izteikusies, ka Kongresam vajadzētu “spert soļus pretī impīčmentam”, tomēr piebilda, ka centieni šādā veidā gāzt prezidentu, visticamāk, nebūtu sekmīgi. Viena no redzamākajām impīčmenta atbalstītājām ir Masačūsetsas štata senatore Elizabete Vorena, kura jau pagājušajā nedēļā aicināja Kongresu uzsākt šo procedūru.

ASV Pārstāvju palātas spīkere un viena no Demokrātiskās partijas līderēm Nensija Pelosi par impīčmentu izteikusies piesardzīgi. Savā vēstulē demokrātu likumdevējiem Pelosi neizslēdza impīčmenta uzsākšanu, tomēr piebilda, ka prezidentu saukt pie atbildības var arī ārpus impīčmenta procedūras, raksta aģentūra.

Bērnijs Sanderss – Vērmontas štata senators, kuru uzskata par vienu no galvenajiem Trampa konkurentiem cīņā par Baltā nama atslēgām, norādīja, ka politiķiem jārunā ne tikai par prezidentu, bet arī citiem svarīgiem jautājumiem. “Ja nākamā pusotra gada laikā Kongresā runās tikai par Trampu un Milleru, un [ja] mēs nerunāsim par jautājumiem, kas ir būtiski parastiem amerikāņiem, es baidos, ka tas strādās par labu Trampam,” izteicās Sanderss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!