Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Svētdienas koordinētos spridzināšanas uzbrukumus katoļu baznīcām Šrilankā, kuros gājuši bojā vairāk nekā 300 cilvēku, islāma ekstrēmisti sarīkojuši kā atriebību martā notikušajiem uzbrukumiem divām mošejām Jaunzēlandē, paziņojis Šrilankas aizsardzības ministrs Ruvans Vijevardana.

Sākotnējā izmeklēšana liecina, ka spridzināšanu sēriju sarīkoja radikālo islāmistu grupa "National Tawheed Jamath" (JVT), uzrunājot parlamentu, informēja ministrs. Par to vēsta raidsabiedrība CNN.

Otrdien atbildību par Lieldienu uzbrukumu, nesniedzot nekādus pierādījumus, uzņēmies arī islāmistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"). Līdz šim Šrilankas varasiestādes nav ziņojušas par pierādījumiem, kas liecinātu par tiešu "Daesh" saistību ar uzbrukumu.

Jaunzēlandes pilsētā Kraistčērčā 15. martā notika uzbrukums divām mošejām. Labējais ekstrēmists Brentons Tarants lūgšanu laikā nošāva 50 cilvēkus, savu uzbrukumu translējot "Facebook" tiešraidē.

Jau ziņots, ka svētdien, 21. aprīlī, Lieldienu dievkalpojumu laikā teroristu satīkotos sprādzienos trīs katoļu baznīcās un divās viesnīcās Šrilankā gāja bojā 310 cilvēki, vēl vairāki simti ir ievainoti.

Uzbrukumi notikuši Sv. Antonija katoļu baznīcai galvaspilsētā Kolombo, Sv. Sebastiāna katoļu baznīcai valsts rietumu pilsētā Negombo, kurā vairākums iedzīvotāju ir katoļi, kā arī evaņģēlisko kristiešu Ciānas baznīcai Batikaloā valsts austrumos.

Eksplozijas notikušas pieczvaigžņu viesnīcās "Cinnamon Grand", "Kingsbury" un "Shangri-La", kas visas atrodas Kolombo centrā, un kurās mēdz apmesties daudz ārzemnieku.

Sprādzienus baznīcās un viesnīcās sarīkojuši teroristi pašnāvnieki, secinājuši Aizsardzības ministrijas tiesu medicīnas eksperti. Kā pavēstījis valsts tiesu medicīnas dienesta pārstāvis, uzbrukumos pavisam piedalījušies septiņi spridzinātāji pašnāvnieki.

Policija saistībā ar uzbrukumiem aizturējusi 40 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!