Foto: Reuters/Scanpix

Ķīna paudusi kritiku par ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atcelt sankciju izņēmumus valstīm, kuras importē Irānas naftu, sakot, ka tas palielinās nemierus Tuvo Austrumu reģionā, ziņo "Radio Brīvā Eiropa/ Radio Brīvība" (RFE/RL).

“Ķīna iebilst pret vienpusējo sankciju ieviešanu no ASV puses,” paziņoja Ķīnas ārlietu ministrijas pārstāvis Gengs Šuangs. Ķīna ir viena no lielākajām Irānas naftas importētājām pasaulē. "Ķīnas -Irānas sadarbība ir atvērta, caurskatāma un atbilst likumiem. Tā [sadarbība] ir jārespektē," Šuangu citē britu raidsabiedrība BBC.

ASV pirmdien paziņoja, ka neatjaunos 2018. gadā izsniegtos sankciju izņēmumus piecām valstīm, kuras regulāri iepērk Irānas naftu. Starp šīm piecām valstīm ir Ķīna, Indija, Dienvidkoreja, Turcija un Japāna. Šie izņēmumi ļāva piecām valstīm iegādāties Irānas naftu, pretī nesaņemot sankcijas no ASV puses. Vašingtona norādījusi, ka lēmums par sankciju izņēmumu nepagarināšanu pieņemts, pamatojoties uz vēlmi samazināt Irānas naftas eksportu līdz nullei. Valstis, kuras turpinās iegādāties Irānas naftu var tikt pakļautas ASV sankcijām, raksta BBC.

Donalda Trampa administrācija pret Irānu īstenojusi stingru politiku. 2018. gada maijā Tramps paziņoja par ASV izstāšanos no 2015. gadā parakstītā Irānas kodollīguma. Trampa administrācija arī atjaunojusi sankcijas pret Irānas enerģētikas, kuģniecības un finanšu sektoriem. Šīs sankcijas atstājušas negatīvu ietekmi gan uz Irānas ekonomiku, gan Islāma Republikas nacionālo valūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!