Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēc Krimas pussalas aneksijas un agresijas Donbasā ar Krieviju kopīga Ukrainai ir vairs tikai valsts robeža, paziņojis jaunievēlētais Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis.

Zelenskis, kurš vēl nav oficiāli stājies prezidenta amatā, to ierakstījis savā "Facebook" lapā, komentējot Kremļa saimnieka Vladimira Putina izteikumus, ka abām tautām ir daudz kopīgā un ka kopīga Krievijas un Ukrainas pilsonība padarītu abas tautas stiprākās un veiksmīgākas.

Putins izdevis rīkojumu, ar kuru ir atvieglota Krievijas pilsonība piešķiršana kaujinieku kontrolēto Ukrainas teritoriju iedzīvotājiem, kā arī pieļāva pilsonības piešķiršanas noteikumu atvieglošanu visiem Ukrainas iedzīvotājiem.

"Daudz domāju par "daudz kopīgā" starp Ukrainu un Krieviju. Realitāte ir tāda, ka tagad, pēc Krimas aneksijas un agresijas Donbasā, no "kopīgā" mums ir palicis tikai viens – tā ir valsts robeža. 2295 kilometri un 400 metri "kopīgā". Un Krievijai ir jāatgriež Ukrainas pusei kontrole pār katru milimetru. Tikai tad mēs varēsim turpināt meklēt "kopīgo"," raksta Zelenskis.

Naftas produktu eksporta aizliegums, Krievijas pasu izsniegšanas punktu atvēršana okupēto teritoriju iedzīvotājiem, ukraiņu atrašanās gūstā nepietuvina abas valstis attiecību noregulējumam, papildina Zelenskis.

"Un par "brālīgām" tādas attiecības noteikti nevar nosaukt," uzsver jaunievēlētais prezidents.

30. aprīlī, žurnālistiem komentējot "kopīgo pilsonību" žurnālistiem Putins sarunu nobeidza ukraiņu valodā pasakot "uz redzēšanos".


Krievija 2014. gada pavasarī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un uzsāka bruņotus nemierus Ukrainas austrumos. Atsevišķas Doņeckas un Luhanskas apgabala daļas joprojām kontrolē prokremliskie kaujinieki. Ukraina nekontrolē robežas posmu ar Krieviju, kas pieguļ kaujinieku pārvaldītajām teritorijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!