Dņepras apgabala tiesa Ukrainā ceturtdien piespriedusi 13 gadu cietumsodu Brazīlijas pilsonim Rafaelam Markusam Lusvargi par karošanu prokremlisko kaujinieku rindās Austrumukrainā, vēsta "Radio Svoboda".

Lusvargi atzina, ka darbojies nelikumīga bruņota grupējuma rindās, bet noliedz Ukrainas puses apsūdzības, ka prokremliskais kaujinieku grupējums uzskatāms par teroristisku organizāciju.

Lusvargi 2016. gada oktobrī Kijevas Borisopiļas lidostā aizturēja Ukrainas Drošības dienests (UDD).

Saskaņā ar izmeklēšanas informāciju, Lursvagi karojis tā sauktajā "Doņeckas tautas republikā" no 2014. gada septembra līdz 2015. gada maijam.

Šai laikā viņš bijis rotas komandieris, instruktors un izlūks, kā arī piedalījies kaujas darbībās un vervējis citus ārzemniekus pievienoties prokremliskajiem spēkiem.

Lusvargi piedalījies kaujā par Debaļcevi un guvis ievainojumu pie Doņeckas lidostas, ziņo Ukrainas mediji.

Jau 2017. gada janvārī tiesa atzina Lursvagi par vainīgu teroristiskas organizācijas izveidošanā un piesprieda viņam 13 gadu ieslodzījumu. Viņš kļuva par pirmo ārzemnieku ne no Krievijas, kurš notiesāts par karošanu pret Ukrainu. Tā paša gada vasarā Kijevas Apelācijas tiesa notiesājošo lēmumu juridisku formalitāšu dēļ atcēla un nodeva atkārtotai izskatīšanai.

Pērn maijā "Radio Svoboda" noskaidroja, ka Lusvargi atrodas brīvībā. Vēlāk kļuva zināms, ka viņu uz ielas notvēruši nacionālisti un nodevuši UDD.

Publicitātes attēls

Zināms, ka Ukrainas konfliktā ir piedalījušies kaujinieki no dažādām valstīm. Krievijas medijos Lusvargi ir stāstījis, ka cīnās ne tikai par "Jaunkrieviju", bet arī par "multipolāru pasauli".

Krievija 2014. gada pavasarī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un uzsāka bruņotus nemierus Ukrainas austrumos. Atsevišķas Doņeckas un Luhanskas apgabala daļas joprojām kontrolē prokremliskie kaujinieki. Ukraina nekontrolē robežas posmu ar Krieviju, kas pieguļ kaujinieku pārvaldītajām teritorijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!