Lielbritānijas valdība nav apmierināta ar to, kā britu raidsabiedrība BBC atspoguļo Irākas karu, svētdien vēsta Lielbritānijas prese. Premjera Tonija Blēra leiboristu partijas priekšsēdētājs un viņa "kara kabineta" loceklis Džons Reids šo jautājumu aizvadītajā nedēļā izvirzījis BBC politiskajam redaktoram Endrū Marram.
Proti, Blēra kanceleja uzskata, ka BBC atspoguļo karu izkropļotā veidā. Reids izvirzījis raidsabiedrībai apsūdzību, ka tā darbojoties kā "Bagdādes atbalstītāja" un sniedzot ziņas tā, it kā ASV vadītā koalīcija un Irākas prezidenta Sadama Huseina režīms būtu "morāli līdzvērtīgi".

Kā savukārt izteicies Marrs, rodas iespaids, ka ministri ikvienu, kas cenšas ieņemt līdzsvarotu viedokli, uzskata par Irākas režīma atbalstītāju.

Valdību "kaitina tas, ka tā var gan kontrolēt reportieru gaitas, bet nespēj kontrolēt to, ko viņi redz", BBC redaktors sacījis saviem kolēģiem žurnālistiem. "Kopš Folklendu kara [1982.gadā], kad bija iespējams kontrolēt, kas tiek sūtīts atpakaļ uz Londonu, ziņu tehnoloģija ir progresējusi. Tagad viss tiek pārraidīts gandrīz tai pašā mirklī," viņš piebildis.

Situāciju vēl vairāk saasina nepareizā informācija, ko sniegusi pati koalīcija, piemēram, apgalvojumi attiecībā uz Umkasras ieņemšanu, kas tika sniegti deviņas reizes, iekams tiešām apstiprinājās, kā arī ziņas par sacelšanos Basrā, kas izrādījās nepamatotas. Presē izraisījās arī asas debates ap Blēra apgalvojumiem par divu britu karavīru "sodīšanu ar nāvi", ko viņš izteica ceturtdien, uzturoties Kempdeividā.

Kā liecina jauna "ICM Research" veikta sabiedriskās domas aptauja, kuras rezultāti publicēti svētdien, 84 procenti britu uzskata, ka iesāktais karš tagad būtu jāturpina "līdz atrisinājumam". Jāatgādina, ka pirms kara sākuma veiktajās aptaujās britu sabiedrības domas jautājumā par to, vai Lielbritānijai jāiesaistās kampaņā ar savu karaspēku, jūtami dalījās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!