Ap 200 tūkstoši cilvēku svētdien sapulcējās pie ASV vēstniecības Džakartā, piedaloties protestā pret karu Irākā, kas līdz šim lielākā pretkara demonstrācija pasaules lielākajā musulmaņu valstī Indonēzijā.
Demonstranti pulcējās laukumā pie vēstniecības, kuru apsargāja policija ar stekiem un vairogiem. Centrāldžakartas policija novērtēja demonstrantu skaitu ar 200 tūkstošiem, aculiecinieki stāstīja par 300 tūkstošiem, bet organizatori apgalvoja, ka uz demonstrāciju ieradušies vairāk nekā trīs miljoni cilvēku.

Demonstrācija sākās pulksten 11.00 pēc vietējā laika un ilga apmēram vienu stundu. Dalībnieki devās prom ar autobusiem, automobiļiem vai motocikliem, vicinot karogus.

Demonstrantus uzrunāja tādas augstas amatpersonas kā Nacionālās asamblejas spīkers Amjens Raiss, viņa vietnieks Andi Mapetahangs Fatva un Indonēzijas Ulemu padomes vadītājs Hamidans. Pasākumā piedalījās arī prezidentes Megavati Sukarnoputri vecākā māsa Račmavati un vairāki reliģiskie līderi.

Protestu organizēja Indonēzijas Solidaritātes komiteja ar Irākas tautu. Lielākā daļa dalībnieku bija musulmaņi baltās drēbēs, bet pūlī bija arī vairākas kristiešu un protestantu jauniešu grupas.

Indonēzija ir kritizējusi karu Irākā un mēģinājusi panākt ANO Drošības padomes vai Ģenerālās asamblejas ārkārtas sēdi, kurā tiktu pieprasīts izbeigt uzbrukumu Irākai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!