Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV aizsardzības ministrija jeb Pentagons meklē alternatīvus ražotājus pasaulē modernākā iznīcinātāja "F-35 Lightning II" detaļām, kuras šobrīd programmas "Joint Strike Fighter" ietvaros piegādā Turcijas kompānijas, vēsta ASV Jūras spēku institūts.

Progamma "Joint Strike Fighter", kurā līdz ar ASV un Turciju piedalās vēl virkne valstu, paredz, ka katra dalībvalsts iesaistās piektās paaudzes iznīcinātāja ražošanā, pretī saņemot iespēju to iegādāties ar īpašiem noteikumiem.

Līdz šim "F-35" ražošanai nepieciešamās tehnoloģijas ražojušas astoņas dažādas Turcijā bāzētas kompānijas. Tās piegādājušas dažādas dzinēja un lidaparāta mehāniskās struktūras komponentes. Turcijai arī ļauts ražot pašai savus dzinējus lidmašīnām, kuras tai bija paredzēts saņemt. Turklāt programmā iesaistītās turku kompānijas nedarbojas tikai Turcijā, bet strādā globāli, palīdzot nodrošināt arī jau saražoto "F-35" uzturēšanu dažādās pasaules valstīs. Tiek lēsts, ka tādējādi Turcijas kompānijām programmas ietvaros kopumā dota iespēja nopelnīt aptuveni 12 miljardus ASV dolāru.

Tomēr ASV skaidri norādījusi, ka nepieļaus "F-35" piegādi turkiem un Turcijas turpmāku dalību programmā, ņemot vērā, ka tā pasūtījusi Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu "S-400", tādējādi demonstrējot skaidru vēlmi sadarboties ar valsti, kuras rīcībā galvenokārt ASV izstrādātā "F-35" tehnoloģijas nedrīkst nonākt. Ap 98% lidmašīnas detaļu un tehnoloģiju tiek izstrādātas un izgatavotas ASV, bet atsevišķas modernā lidaparāta tehnoloģijas izstrādātas un piegādātas arī no Lielbritānijas, Kanādas, Nīderlandes, Itālijas, Austrālijas un citām to sabiedrotajām.

Lai Turcija pati saglabātu iespēju iegādāties "F-35" iznīcinātājus, kā arī tās kompānijas varētu turpināt saņemt pasūtījumus "F-35" detaļām un lidmašīnu turpmākai uzturēšanai, tai atbilstoši iepriekš noslēgtiem līgumiem ir jāatsakās no "S-400" iegādes. ASV pārstāvji Turcijai ieteikuši vietā iegādāties amerikāņu kompānijas "Raytheon" izstrādāto pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Patriot".

"ASV turpina vest sarunas ar Turciju. Esam ļoti skaidri norādījuši, ka "F-35" un "S-400" iegādes ir nesavienojamas. Turcija ir bijusi mūsu sabiedrotais NATO ietvaros gadiem ilgi un bijis ļoti labs piegādātājs "F-35" programmas ietvaros. Šie piegādes kontrakti ar sabiedrotajiem slēgti, ņemot vērā vērtības. Tagad jau kādu laiku meklējam alternatīvus piegādātājus tām daļām, kuras ražo Turcija. To sakot, mēs turpinām sadarboties ar Turciju un ceram, ka tā savai gaisa aizsardzībai izmantos ar NATO savietojamu gaisa aizsardzības sistēmu," paziņoja Aizsardzības ministra vietniece iepirkumu un uzturēšanas lietās Elena Lorda.

Līdz ar iespējamo Turcijas kā partnera zaudēšanu "F-35" ražošanā ASV rēķinās ar zaudējumiem, ņemot vērā iespējamo ražošanas aizkavēšanos, tomēr šobrīd izskata iespējas potenciālos zaudējumus pēc iespējas samazināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!