Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdien Ukrainas prezidenta amatā oficiāli stājies aprīlī notikušo vēlēšanu uzvarētājs Volodimirs Zelenskis, kurš pēc inaugurācijas nekavējoties paziņojis par parlamenta atlaišanu.

Zelenskis pirmdien oficiālā ceremonijā parlamentā nolasīja zvēresta tekstu un saņēma Ukrainas prezidenta varas simbolus – prezidenta zīmi, ordeņa ķēdi, ģerboņa zīmogu un zizli, vēsta aģentūra UNIAN.

Pēc oficiālās stāšanās amatā Zelenskis uzstājās ar uzrunu tautai, kurā kā vienu no prioritātēm uzsvēra nepieciešamību panākt uguns pārtraukšanu Donbasā.

"Mums ir jākļūst par islandiešiem futbolā, izraēliešiem dzimtās zemes aizsardzībā, japāņiem tehnoloģijās, šveiciešiem – mākā laimīgi dzīvot citam ar citu par spīti jebkurai nevienprātībai. Un mūsu pirmais uzdevums – uguns pārtraukšana Donbasā," aģentūra citē Zelenski.

Uzrunā tautai Zelenskis arī paziņoja, ka atlaiž parlamentu. "Es atlaižu astotā sasaukuma Augstāko radu. Slava Ukrainai," paziņoja Zelenskis.

Vēstīts, ka Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 21. aprīlī ar vairāk nekā 73% procentu vēlētāju atbalstu uzvarēja aktieris Volodimirs Zelenskis, apsteidzot līdzšinējo prezidentu Petro Porošenko.

Ukrainas prezidenta vēlēšanās uz valsts vadītāja krēslu pavisam pretendēja 35 kandidāti. Pēc balsošanas pirmās kārtas uz valsts vadītāja krēslu pretendēja Zelenskis un Porošenko.

Krievija 2014. gada pavasarī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un uzsāka bruņotus nemierus Ukrainas austrumos. Atsevišķas Doņeckas un Luhanskas apgabala daļas joprojām kontrolē prokremliskie kaujinieki. Ukraina nekontrolē robežas posmu ar Krieviju, kas pieguļ kaujinieku pārvaldītajām teritorijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!