Aptuveni 300 pretkara demonstrantu, no kuriem liela daļa bija skolēni, svētdien sarīkoja nesankcionētu protesta mītiņu pie ASV vēstniecības Tallinā. Mītiņa laikā sākās nemieri, demonstranti apmētāja vēstniecību ar dažādiem priekšmetiem un dauzīja tās automašīnu, ziņo Igaunijas prese.
Incidents sākās kā protesta mītiņš Tallinas Rātslaukumā; demonstranti pēc tam devās uz ASV vēstniecību, un viņiem pievienojās aizvien vairāk cilvēku. Demonstranti nesa plakātus ar uzrakstiem "Ejiet mājās!", ""Nē" karam!", "Mēs gribam mieru!"

Nonākot pie vēstniecības, demonstrācija izvērtās sadursmē, kurā demonstranti apmētāja vēstniecības ēku apsargājošos policistus ar āboliem, olām, alus pudelēm un citiem priekšmetiem.

Kad vandaļi sāka kratīt vēstniecības automašīnu, iejaucās policija un drošības policija.

Policijas pārstāve Kadri Palta teica, ka policija nerīkojās vardarbīgi un neviens demonstrants vai garāmgājējs nav guvis ievainojumus.

Līdz svētdienas vakaram tika aizturēti desmitiem cilvēku. Laikraksts "Postimees" ziņo, ka tikuši aizturēti 83 cilvēki un drošības policija ir sākusi izmeklēšanu. Tallinas policijas prefekta vietnieks Kalle Klandorfs teica, ka vairākums aizturēto tiks nopratināti un atlaisti uz mājām.

Pēc Klandorfa teiktā, ASV vēstniecība pieprasījusi izvietot papildu drošības spēkus ap vēstniecības ēku un vēstnieka rezidenci.

ASV vēstniecības preses atašejs Tomass Hodžess atteicās gari komentēt šo incidentu. "ASV valdības īpašuma bojāšana izraisa nožēlu, un mēs pateicamies Igaunijas Republikas policijai par sniegto palīdzību," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!