Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zviedrijas prokuratūra pirmdien lūgusi izdot orderi tīmekļa projekta "WikiLeaks" dibinātājs Džūljena Asanža apcietināšanai saistībā ar aizdomām par izvarošanu.

Ja vietējā tiesa prasību apmierinās, tad, kā sacīja ģenerālprokurora vietniece Ēva Marija Pēršone, viņa izdos Eiropas aizturēšanas orderi par Asanža nodošanu Zviedrijas varasiestāžu rīcībā, pēc tam kad viņš būs izcietis Lielbritānijā par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu piespriesto 50 nedēļu cietumsodu.

Ņemot vērā, ka arī ASV pieprasījušas Asanža izdošanu, Lielbritānijas varasiestādēm būs jāizlemj, kuram pieprasījumam dodama priekšroka, sacīja Pēršone.

Prokurore pieteikumu iesniegusi apgabaltiesā Upsalā, uz ziemeļiem no Stokholmas. Tiesa norādīja, ka lēmums par lietas izskatīšanas datumu vēl nav pieņemts. Zviedrijas prokuratūra 13.maijā atsāka izmeklēšanu pret Asanžu saistībā ar aizdomām par izvarošanu. Prokuratūra informēja, ka izmeklēšana atsākta, jo vēl arvien pastāv ticams iemesls uzskatīt, ka Asanžs pastrādājis izvarošanu 2010.gadā.

Asanžs, kurš noliedz apsūdzības izvarošanā, septiņus gadus izvairījās no izdošanas Zviedrijai, patveroties Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Taču 11.aprīlī Asanžs tika izlikts no vēstniecības, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja. Lielbritānijas tiesa piesprieda viņam 50 nedēļu cietumsodu par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā.

2017.gadā Zviedrijas prokuratūra nolēma izbeigt izmeklēšanu izvarošanas lietā, skaidrojot, ka izsmeltas visas iespējas tālākai izmeklēšanai, kamēr Asanžs uzturas Ekvadoras vēstniecībā. ASV vēlas tiesāt Asanžu par desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu publiskošanu.

Zviedrijā noilgums Asanža lietā par izvarošanu beigsies tikai 2020.gada augustā. Zviedrijas prokuratūra lēmumu par izmeklēšanas atsākšanu pieņēma pēc lūguma, ko 11.aprīlī iesniedza advokāte, kas pārstāv sievieti, kura apsūdz Asanžu izvarošanā 2010.gadā.

Advokāte lūgumu iesniedza dienā, kad Asanžs tika izlikts no Ekvadoras vēstniecības. Pēršone paziņoja, ka mēģinās noorganizēt vēl vienu Asanža nopratināšanu Lielbritānijā, iespējams, ar videozvana starpniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!