Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Lielbritānija ir brīdinājusi 16 citas NATO dalībvalstis par Krievijas ļaunprātīgu kiberdarbību tajās pēdējo 18 mēnešu laikā, liecina Lielbritānijas ārlietu ministra Džeremija Hanta runa, kuru viņš teiks ceturtdien.

Hants savā runā NATO Kiberaizsardzības solījumu konferencē Londonā, kuru apmeklēs NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, apsūdzēs Krievijas izlūkdienestus "globālas kampaņas" īstenošanā pret kritiski svarīgu infrastruktūru.

"Šī globālā kampaņa arī mēģina kompromitēt centrālo valdību tīklus," brīdinās Hants savā runā, kuras izvilkumus publiskojusi viņa ministrija.

"Es varu izpaust, ka pēdējos 18 mēnešos Nacionālais kiberdrošības centrs ir dalījies ar informāciju un vērtējumiem ar 16 NATO dalībvalstīm un arī ar valstīm ārpus alianses par Krievijas kiberaktivitāti šajās valstīs."

NATO ir pavisam 29 dalībvalstis.

Hants savā runā arī teiks, ka mēģinājumi ietekmēt vēlēšanas ASV un Ukrainā "pārkāpj starptautiskās tiesības un attaisno samērīgu atbildi".

"Mums kopā ir varianti, lai atbildētu uz jebkādiem uzbrukumiem. Mums vajadzētu būt gataviem tos izmantot."

Londonas attiecības ar Maskavu ir pasliktinājušās Krievijas prezidenta Vladimira Putina varas laikā, un to pasliktināšanās kulminācija bija pērn, kad Lielbritānijā tika saindēts bijušais Krievijas izlūks Sergejs Skripaļs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!