Foto: AP/Scanpix/LETA

Japāna piektdien prezentēja politikas plānus plastmasas atkritumu samazināšanai ūdeņos, cenšoties pievērst uzmanību šai problēmai pirms jūnijā Osakā gaidāmā G20 valstu samita.

Japāna, kas cer kļūt par līderi plastmasas atkritumu samazināšanas jautājumos, 28.-30.jūnijā gaidāmajā samitā gatavojas izdarīt spiedienu, lai tiktu noslēgta starptautiska vienošanos par pasaules okeānos nonākošās plastmasas daudzuma samazināšanu.

"Plastmasas atkritumi okeānos ir viens no svarīgākajiem jautājumiem G20 samita darba kārtībā, un kā sanāksmes priekšsēdētājvalsts mēs uzņemsimies vadību šī jautājuma risināšanā," Japānas valdības sēdē norādīja premjerministrs Sindzo Abe. Šajā sēdē valdība pieņēma politikas pasākumu paketi plastmasas atkritumu samazināšanai ūdeņos.

Tomēr pagaidām politikas pasākumi lielā mērā ir teorētiski, un nav noteikti termiņi, kādos jāpieņem likumu normas atsevišķu programmas punktu īstenošanai.

Japāna ir otra lielākā plastmasas atkritumu ražotāja pasaulē, rēķinot uz vienu iedzīvotāj, un atpaliek tikai no ASV. Lai gan atkārtotas pārstrādes rādītāji Japānā ir diezgan augsti, tā atpaliek centienos samazināt vienreizlietojamās plastmasas izmantošanu.

Jaunajā politikas programmā paredzēts uzdot mazumtirgotājiem ieviest maksu par plastmasas maisiņiem, lai gan nav skaidrs, kad tas varētu stāties spēkā un vai tas skars visus mazumtirgotājus.

Maksa par plastmasas maisiņiem jau ir noteikta daudzās pasaules valstīs, un Eiropas Savienība (ES) martā pieņēma normas, kas paredz no 2021.gada aizliegt vienreizlietojamo plastmasu, tostarp dzērienu salmiņus un vienreizlietojamos traukus.

Japānas politikas mērķis ir līdz 2035.gadam panākt, ka pilnībā tiek pārstrādāta no jauna saražotā plastmasa, kā arī tiek veicināti alternatīvi materiāli, kas bioloģiski noārdās.

Tāpat pasākumu plānā ir atbalsts Dienvidaustrumāzijas valstīm, ieviešot atkārtotas pārstrādes tehnoloģijas un citu infrastruktūru, lasāms Japānas valdības izplatītajā paziņojumā. Japānas valdība plāno noteikt sodus par nelikumīgu plastmasas atkritumu izmešanu ūdeņos.

Visā pasaulē ik gadu ūdeņos nonāk ap astoņiem miljoniem tonnu plastmasas atkritumu. Valdības aplēses liecina, ka no Japānas ik gadu okeānos tiek ieskalots 20 līdz 60 tūkstoši tonnu plastmasas atkritumu.

Plastmasas radītajam piesārņojumam tiek pievērsta arvien lielāka starptautiskā uzmanība, jo īpaši pēc tam, kad Ķīna un citas valstis ir noteikušas aizliegumu no ārvalstīm ievest plastmasas atkritumus. Pēc aizlieguma vairākās valstīs, tostarp Japānā, uzkrājas plastmasas atkritumi.

Viens no iemesliem satraukumam ir mikroplastmasas radītās problēmas. Sairušu plastmasas atkritumu nelieli gabaliņi, kurus ir grūti savākt pēc nonākšanas ūdeņos, uzsūc kaitīgas ķimikālijas un uzkrājas zivīs, putnos un citos ar ūdeņiem saistītos dzīvniekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!