Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo vēlreiz apsūdzējis Irānu aizvadītajā nedēļā notikušajos uzbrukumos naftas tankkuģiem Omānas līcī un solījis, ka Savienotās Valstis garantēs brīvu pārvietošanos cauri Hormuza šaurumam.

Pompeo gan nepaskaidroja, ko tieši ASV apsver darīt, lai nodrošinātu brīvu kuģošanu vai sodītu Irānu.

"Jums būtu jāpieņem, ka mēs garantēsim kuģošanas brīvību cauri šaurumam," intervijā raidījumā "Fox News Sunday" sacīja Pompeo.

Kā ziņots, ceturtdien Omānas līcī notika uzbrukumi Japānai piederošajam tankkuģim "Kokuka Courageous" un Norvēģijai piederošajam naftas tankkuģim "Front Altair".

Hormuza šaurums ir svarīgs pasaules naftas piegādēm. Cauri tam tiek transportēta trešā daļa naftas, kas tiek vesta ar kuģiem.

"Tā ir starptautiska problēma, nozīmīga visai pasaulei. Savienotās Valstis pārliecināsies, ka mēs darām visu nepieciešamo, (..) lai sasniegtu rezultātu," sacīja Pompeo.

Viņš neatklāja, kādi ir ASV rīcībā esošie pierādījumi par Irānas saistību ar uzbrukumiem tankkuģiem, bet uzsvēra, ka tāda pastāv.

"Tie bija Irānas Republikas uzbrukumi komerciālajiem pārvadājumiem, kuģošanas brīvībai - ar acīmredzamu nodomu liegt tranzītu cauri šaurumam," sacīja Pompeo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!