Foto: AP/Scanpix/LETA

Vismaz 240 cilvēki, tostarp 80 policisti, ceturtdienas vakarā cietuši sadursmēs pie Gruzijas parlamenta ēkas Tbilisi, protestētājiem neveiksmīgi mēģinot ieņemt iestādi.

Masveida protestā piedalījušies septiņi līdz 10 tūkstoši cilvēku, kurus bija saniknojusi Krievijas Valsts domes deputāta uzstāšanās Gruzijas parlamentā.

Tas notika 26. Pareizticības starpparlamentārās asamblejas laikā, kas trešdien sākas Tbilisi. Šo asambleju vada Krievijas deputāts no Komunistiskās partijas Sergejs Gavrilovs, kurš sēdi atklāja krievu valodā un no Gruzijas parlamenta spīkera sēdvietas, raksta "Currenttime".

Tas nepatika Gruzijas parlamenta opozīcijai, kas izvadīja Krievijas delegāciju no zāles. Savukārt pie parlamenta sāka pulcēties ļaudis.

Tūkstoši sanākušo cilvēku protestēja pret "Krievijas okupāciju" un pieprasīja atcelt no amatiem parlamenta spīkeri, kā arī Iekšlietu ministrijas un Valsts drošības dienesta vadītājus.

Policija pret demonstrantiem lika lietā asaru gāzi, gumijas lodes un ūdensmetējus.

"Šodien kļuva redzams, ka "Gruzīnu sapnis" [partija] patiesībā ir "Krievijas sapnis". Bidzinas Ivanišvili [partijas dibinātājs] sapnis – tas ir Vladimira Putina sapnis, kad Gruzijas parlamenta spīkera krēslā sēž Krievijas deputāts. Lielāka apvainojuma un spļāviena mūsu tautas un valsts dvēselē vairs nav," paziņoja partijas "Vienotā nacionālā kustība" deputāte Tinatina Bokučava.

Gruzijas premjers un prezidente atzina pamatu sašutumam, taču nosodīja protestētāju vardarbību pret policistiem. Prezidente Salome Zurabišvili apvainoja mītiņa dalībniekus sašķeltības radīšanā, kas nāks par labu Krievijai.

Atbalstu protestētājiem pauda bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili.

2008. gadā notika Krievijas-Gruzijas karš. Kopš tā laika Tbilisi un Maskavas attiecības ir saspringtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!