Foto: AFP/Scanpix/LETA

Maskavas apgabala pilsētā Sergijevposadā iecerēts izvedot īstu "pareizticīgo Vatikānu", vēsta portāls "Vedomosti". Krievijas pareizticīgā baznīca šo koncepciju – pārveidot pilsētu par pareizticības centru – lūgusi atbalstīt arī Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam.

Stratēģiju pilsētas pārbūvei pēc valsts kompānijas "Dom.RF" pasūtījuma izstrādājis konsultāciju birojs "Strelka" – "pareizticīgo Vatikāna" izmaksas tiek lēstas vismaz 140 miljardu rubļu (1,95 miljardi eiro) apmērā.

Šī summa ir gandrīz trīs reizes lielāka par naudu, ko valsts divu gadu laikā ieguldījusi visu Krievijas pilsētu labiekārtošanā, salīdzina portāls "The Bell".

Ideja attīstīt un pārveidot Sergijevposadas vēsturisko daļu par garīgo, kultūras, un tūrisma centru pirmo reizi apspriesta jau 2017. gada beigās, bet jau uz 2018. gada aprīli izstrādāta koncepcija. Krievijas pareizticīgā baznīca tad vērsusies pie Putina ar lūgumu atbalstīt šo projektu, "Vedomosti" pastāstījis avots baznīcā.

Medijs arī iepazinies ar šo dokumentu, kas līdz šim tā arī nav publiski pieejams.

Projekts paredz pārbūvēt pilsētas centru un sadalīt to garīgajā un administratīvajā daļā. Pārbūvei paredzēts pakļaut 400 hektāru lielu pilsētas platību no pavisam 1200.

23 valsts iestādes paredzēts pārcelt uz jaunu administratīvo centru, bet to veco mītņu vietā celt pareizticīgās mākslas muzeju, jaunatnes pareizticīgo kultūras centru, teoloģisko bibliotēku, kongresu centru un patriarhu pieņemšanu māju, viesnīcu, augstāko baznīcas tiesu un citas baznīcas administratīvās ēkas.

Tāpat plānots uzcelt 800 tūkstošus kvadrātmetru jaunu dzīvokļu un nepieciešamo infrastruktūru, tostarp jaunu apvedceļu transporta mezglus, jaunu lidostu.

Pilsētas mērs Mihails Tokarevs norāda, ka 90% nepieciešamā finansējuma būs no federālā budžeta, bet 10% no Maskavas apgabala resursiem.

2018. gadā Sergijevposadu apmeklējuši divi miljoni tūristu. Baznīcas kungi uzskata, ka pilsētu ir izkropļojis padomju mantojums, un nu ir pienācis laiks to mainīt.

Krievijas impērijas laikā nozīmīgā pareizticība, kas padomju periodā netika atzīta un popularizēta, pēc PSRS sabrukuma Krievijā ieņem svarīgu lomu sabiedrībā, tostarp kā Kremļa varu balstošs instruments.

Nesen Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils paziņoja, ka vidēji tiekot uzcelts pa trīs jaunām pareizticīgajām baznīcām diennaktī.

Piemaskavā tiek celta Bruņoto spēku galvenā katedrāle – iestāde militāro priesteru skološanai.

Pats Putins ir atzinis, ka Pareizticīgā baznīca ir dabisks Kremļa sabiedrotais ietekmes izplatīšanā. Turklāt pareizticībai ir ietekme arī uz Krievijas ārpolitiku.

Savukārt Ukrainas austrumu teritorijās, kurās saimnieko Krievijas atbalstītie kaujinieki, pareizticība ir teju vienīgais kristietības virziens, kas tiek akceptēts un var brīvi darboties, secināja "Vice".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!