Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas un Francijas amatpersonas apstiprinājušas gatavību pastiprināt spēkus Sīrijā, uz kara plosīto valsti nosūtot īpašo uzdevumu vienību karavīru papildspēkus, vēsta Tuvo Austrumu medijs "BasNews".

Vienības papildinātu pārsvarā kurdu veidoto "Sīrijas Demokrātisko spēku" kontrolētajās teritorijās esošos starptautiskos atbalsta spēkus laikā, kad Sīriju plāno pamest ASV. Kopš pērnā gada nogales, kad ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka ASV drīz pametīs Sīriju, realitātē reģionā daļa amerikāņu karavīru ir pārdislocēti, taču ASV vadītā starptautiskā koalīcija Sīriju pilnībā negrasās pamest.

Tam pamatā ir draudi, ko kurdu kontrolētajām teritorijām un tajās dzīvojošajiem etniskajiem kurdiem rada Irānas, Turcijas, Krievijas un Sīrijas spēki, kuriem katriem ir savi politiskie un ekonomiskie mērķi. Kurdi tiek uzskatīti par būtiskāko sauszemes spēku pret "Daesh" valstī – kopš 2014. gada nogales viņi no džihādistiem ar ASV vadītās koalīcijas atbalstu, tostarp rietumvalstu specvienību palīdzību, atkaroja vairumu Sīrijas teritorijas, kā arī ieņēma pēdējos islāmistu nocietinājumus Rakā un uz austrumiem no Deir ez Zoras.

Tomēr bažas par viņu drošību bez starptautiskā atbalsta pastiprina fakts, ka Irānas, Krievijas, kā arī to balstītie Sīrijas spēki kara gaitā vairākkārt iesaistījās bruņotās sadursmēs ar kurdu vadītajiem spēkiem. Savukārt Turcija izsenis kurdu spēkus uzskata par teroristu organizāciju un, balstoties uz šo pamatojumu, iepriekš iebruka pilsoņkara līdz tam pat nemaz neskartajā kurdu izsenis apdzīvotajā Sīrijas Afrīnas reģionā, kuru kontrolē joprojām. Afrīnu pirms tam pameta miera uzturēšanai izvietotie Krievijas spēki.

ASV pārstāvji sveikuši Eiropas partneru apņemšanos palielināt savu reģionā izvietoto speciālo uzdevumu vienību karavīru skaitu par 10-15%, iepriekš ziņoja "The Guardian". Starptautiskās politikas analītiskais medijs "Foreign Policy" Francijas un Lielbritānijas lēmumu palielināt spēkus savukārt nodēvējis par būtisku Trampa nacionālās drošības komandas panākumu, atklājot, ka armijas vienības Sīrijā varētu papildināt arī dažas citas valstis.

Iepriekš amerikāņi lūguši Vācijai uz Sīriju nosūtīt sauszemes spēku vienības, bet šo lūgumu vācieši noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!