Foto: AP/Scanpix/LETA

Ceturtdien veiktie raķešu izmēģinājumi ir brīdinājums Dienvidkorejai, atsaucoties uz totalitārās valsts ziņu aģentūras KCNA pausto informāciju, raksta portāls "Al Jazeera".

Ziemeļkoreja ceturtdien veikusi divus tuvā darbības rādiusa raķešu izmēģinājumus. Phenjana norāda, ka izmēģinājumi ir kā brīdinājums Dienvidkorejai pārtraukt bruņojuma importēšanu un kopīgo militāro mācību īstenošanu ar ASV.

KCNA ziņojumā nebija minētas nedz ASV, nedz to prezidents Donalds Tramps, tomēr Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns kritizējis Dienvidkorejas varasiestādes par militāro mācību turpināšanu. Tāpat Kims dienvidkorejiešiem pārmetis divkosību, jo Seula sakot, ka atbalsta mieru, bet vienlaicīgi iegūst jaunus ieročus un aizvada militārās mācības.

Dienvidkorejas nacionālās drošības padome izteikusies, ka izmēģinātās raķetes varētu būt jauns ballistisko raķešu paveids, tomēr galējie secinājumi tikšot veikti kopā ar ASV, vēsta portāls.

Seula ceturtdien aicinājusi Ziemeļkoreju pārtraukt darbības, kas nepalīdz saspīlējuma mazināšanai un norādījusi, ka jaunākie izmēģinājumi rada militārus draudus. Līdzīgu viedokli paudis arī ASV valsts departaments, aicinot Phenjanu atturēties no turpmākām provokācijām.

Jau ziņots, ka pērn Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns solīja pārtraukt kodolizmēģinājumus un starpkontinentālo ballistisko raķešu startus, kas pavērtu ceļu pret valsti vērsto ekonomisko sankciju atcelšanai, taču satelīta attēli joprojām liek domāt, ka aktivitāte Ziemeļkorejas kodolobjektos turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!