Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tūkstošiem protestētāju, tostarp stjuartes piektdien sapulcējušies Honkongas lidostā, lai "izglītotu" iebraucējus par protestiem, kas notiek Ķīnas autonomajā teritorijā.

Protestētāji, ģērbušies melnās drēbēs, skandēja pret valdību vērstus saukļus, turēja rokās plakātus un izdalīja skrejlapas.

Protestus Honkongā sākotnēji izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai. Lai gan protestu spiediena rezultātā Honkongas parlaments likumprojektu atlika, pret vietējo valdību vērstais saniknojums nav mazinājies, protestētājiem pieprasot demokrātiskas reformas.

Protestētāji vēlas, lai no amata atkāpjas Pekinas atbalstītā Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama, lai tiek veikta neatkarīga izmeklēšanu par policijas reakciju uz demonstrācijām un minētais likumprojekts tiek atcelts pavisam. Demonstrācijās arī izskanējusi prasība pēc vispārējām vēlēšanu tiesībām.

Lai gan Honkonga ir Ķīnas daļa, tai ir īpašā administratīvā rajona statuss ar plašu autonomiju, atšķirīgu tieslietu sistēmu un tās pilsoņi bauda plašākas tiesības nekā kontinentālajā Ķīnā.

Demonstrācijas, kurām nereti sekojušas protestētāju sadursmes ar policiju, Honkongā turpinās jau septiņas nedēļas.

Lidostas protestu organizētāji sacīja, ka viņi vēlas informēt iebraucējus par politiskajiem nemieriem, sevišķi viesus no Ķīnas, kur valsts kontrolētie mediji atspoguļojuši protestus kā vardarbīgu, ārvalstu finansētu sazvērestību, lai destabilizētu Ķīnu.

Demonstrācija lidostā noritēja mierīgi un avioreisi tās dēļ nekavējās.

Viena protestētāju grupa pārraidīja pa televizoru satīrisku aviokompānijas drošības paziņojuma versiju, kurā tika izklāstītas protestu kustības prasības un brīdināts par protestiem pilsētā.

Citi protestētāji turēja rokās plakātus ar "brīdinājumiem tūristiem", vēstot par policijas metodēm protestu savaldīšanai, tostarp asaru gāzes izmantošanu, un par bandītu uzbrukumiem demonstrantiem.

Viena no stjuartēm, kas pievienojās protestētājiem, sacīja ziņu aģentūrai AFP, ka šī cilvēku informēšanas akcija lidostā ir būtiska, jo cilvēkiem Ķīnā nav nemazākās nojausmas par to, kas patiesībā notiek Honkongā.

"Viņiem nav nemazākās nojausmas, viņi saņem informāciju tikai no vienas puses, viņi domā, ka visi, kas ierodas uz protestiem, ir (..) dumpinieki vai vēlas Honkongas neatkarību," sacīja stjuarte.

Aviokompānijas "Cathay Pacific" stjuaršu arodbiedrība paziņoja, ka atbalsta demonstrāciju un iedrošināja savus biedrus pievienoties protestētājiem.

Tūristi uz protestiem reaģēja dažādi. Citi pauda atbalstu, bet citiem protestētāji šķita traucējoši.

Vairāki iebraucēji no Ķīnas, kurus uzrunāja AFP žurnālists, atteicās sniegt komentārus.

Honkongas policija ir aizliegusi sestdien plānotos protestus pret kriminālajiem grupējumiem, kas tiek turēti aizdomās par protestētāju piekaušanu. Taču protestētāji plāno aizliegumu neievērot.

Protesti plānoti arī svētdien netālu no Ķīnas pārstāvniecības biroja Honkongā. Protestos pagājušajā svētdienā protestētāji apmētāja biroja ēku ar olām un apķēpāja ar grafiti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!