Foto: AP/Scanpix/LETA

Indijas noteiktie stingrie ierobežojumi Kašmirai, kas ir spēkā jau desmit dienas, tiks mīkstināti pēc ceturtdienas, taču telefona līnijas un internets joprojām būs atslēgti, trešdien paziņoja štata gubernators.

Kašmira kopš 4. augusta dzīvo pastiprinātu drošības pasākumu režīmā, hinduistu nacionālistu valdībai Deli cenšoties apslāpēt neapmierinātību pret reģiona pakļaušanu stingrākai centrālās valdības kontrolei.

Interneta un telefona sakari ir atslēgti, bet reģiona galveno pilsētu Šrīnagaru, kā arī Kašmiras ielejas pilsētas un ciemus pārpludinājuši desmitiem tūkstoši Indijas armijas papildspēku karavīru.

Pēc Indijas Neatkarības dienas svinībām ceturtdien tiks atvieglota cilvēku pārvietošanās, taču telefona līnijas un internets joprojām būs atslēgti, pavēstīja štata premjers Satja Pals Maliks.

"Mēs negribam dot ienaidniekam šo instrumentu, kamēr lietas nebūs norimušas," laikrakstam "Times of India" pavēstīja Maliks. "Pēc nedēļas vai desmit dienām viss būs kārtībā un mēs pakāpeniski atvērsim komunikāciju līnijas."

Jau ziņots, ka Indijas valdība 5. augustā atcēla Kašmiras īpašo statusu un pieņēma lēmumu par štata sadalīšanu. Kašmirā tika aizturēti simtiem vietējo politiķu.

Indijas parlaments 6. augustā apstiprināja valdības lēmumu atcelt valsts konstitūcijas 370.pantu, kas piešķīra Kašmirai īpašu statusu un zināmu autonomiju.

Gan Indija, gan Pakistāna pretendē uz visu Kašmiras teritoriju. Pakistāna, protestējot pret Indijas valdības lēmumu, izraidījusi Indijas vēstnieku un apturēja tirdzniecību ar Indiju.

Indijas premjerministrs Narendra Modi paziņojis, ka autonomija Indijas Kašmiras reģionam atņemta, lai atbrīvotu to no "terorisma un separātisma", un apsūdzēja tā uzkurināšanā Pakistānu.

Modi pavēstīja, ka Pakistāna izmantoja Kašmiras īpašo statusu "kā ieroci pret mūsu tautu, lai dažos cilvēkos uzkurinātu kaislības" pret Indijas valsti.

Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, Kašmiras dēļ starp Indiju un Pakistānu izcēlušies divi kari. Nemieros, kas pirms trim gadu desmitiem izcēlās Kašmirā, gājuši bojā desmitiem tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!