Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turpinot atkāpties no saistībām, kuras noteica 2015. gadā parakstītā kodolvienošanās, Irāna paziņojusi, ka neievēros noteiktos limitus centrifūgu attīstīšanai, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Centrifūgas izmanto, lai bagātinātu urānu, kuru var izmantot, lai radītu reaktoru degvielu, kā arī kodolieročus. Irānas prezidents Hasans Ruhani paziņojis, ka viņa valsts darīs visu, lai paātrinātu urāna bagātināšanu.
Jau jūlijā Irāna paziņoja, ka pārstāj ievērot divas kodollīgumā noteiktās saistības. Tā bija Teherānas atbilde uz sankcijām, kuras pret Islāma Republiku ieviesa ASV. Vašingtona aizvadītā gada maijā izstājās no kodolvienošanās.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija paziņojusi, ka vēlas ar Irānu panākt jaunu vienošanos, kura ierobežotu gan tās kodolprogrammu, gan ballistisko raķešu programmu, tomēr Irāna pagaidām tam nav piekritusi.

Citas kodollīguma dalībvalstis – Lielbritānija, Vācija, Francija, Krievija, Ķīna – centušās saglabāt vienošanos. ASV sankcijas atstājušas lielu iespaidu uz Irānas ekonomiku – būtiski samazinājušies Irānas naftas eksporti, kritusies nacionālās valūtas vērtība un pieaugusi inflācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!