Foto: AP/Scanpix/LETA

Honkongas demokrātijas atbalsta protestētāji svētdien mītiņa laikā lūdza palīdzību ASV prezidentam Donaldam Trampam, vēsta raidsabiedrība BBC.

Protesti Honkongā turpinās jau 14. nedēļu pēc kārtas, tos neapturēja arī valdības lēmums atsaukt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, kura dēļ sākās masu protesta akcijas.

Svētdien demonstranti, ejot gar ASV ģenerālkonsulātu, nesa plakātus ar tādiem uzrakstiem kā "Prezident Tramp, lūdzu, glāb Honkongu" un "Padari Honkongu atkal varenu". Protestētāji nodziedāja ASV himnu.

Pūlī plīvoja ASV karogi un cilvēki skandēja aicinājumus ASV "atbrīvot Honkongu no Ķīnas". Demonstranti mudināja pieņemt "Honkongas Cilvēktiesību un demokrātijas aktu", ko demokrātu senatori virza apspriešanai šajā nedēļā.

Likums pieprasītu ASV ik gadu izvērtēt Honkongas autonomijas stāvokli, lai pamatotu īpašo tirdzniecības statusu. Normatīvais akts arī varētu nozīmēt sankciju vēršanu pret Ķīnas amatpersonām, ja tās tiktu saistītas ar Honkongas brīvību ierobežošanu.

Kopš protestu sākuma, iebilstot pret likumu par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai, kustība pāraugusi plašākās prasībās pēc reformām. Demonstranti pieprasa, lai varasiestādes pārstātu mītiņus saukt par masu "nemieriem", sākt neatkarīgu izmeklēšanu par policijas vardarbību pret demonstrantiem, brīvas Honkongas parlamenta, Likumdošanas padomes un tās vadītāja vēlēšanas.

Tāpat izskan aicinājumi atkāpties no amata Honkongas politiskajai vadītājai Kerijai Lamai, kuru apsūdz par darbošanos Pekinas labā.

Bijusī britu kolonija Honkonga kopš 1997. gada ir Ķīnas īpašais administratīvais rajons, kas bauda īpašu autonomiju savā iekšējā politikā un finansēs, saglabājot daļēji demokrātisku pārvaldi, atšķirībā no pārējās Ķīnas. Pekina to sauc par "viena valsts – divas sistēmas" politiku.

Ķīna ir brīdinājusi citas valstis neiejaukties Honkongā notiekošajā, norādot, ka tā ir Ķīnas iekšējā lieta. Pekina pat ir apsūdzējusi Vašingtonu un Londonu, ka tās iedrošinot demonstrantus.

ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš ir atzinīgi izteicies par Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, saucot viņu par "lielisku līderi, kurš respektē savu tautu". Tāpat Tramps apgalvoja, ka viņam nav šaubu par Sji vēlmi "ātri un humāni atrisināt Honkongas problēmu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!