Foto: AFP/Scanpix/LETA

Neraugoties uz vairāku miljardu ASV dolāru lielām investīcijām, kas atvēlētas bruņojuma un dažādu militāro tehnoloģiju iegādei, aizvadītās nedēļas nogales uzbrukumi Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem parādījuši, ka Rijādas pretgaisa aizsardzības spējas joprojām ir ierobežotas.

Sestdien Saūda Arābijas pretgaisa aizsardzība nespēja neitralizēt uzbrukumus, kas vērsti pret pasaulē lielāko jēlnaftas rūpniecības objektu un pēc kura strauji pakāpās naftas cenas.

Gan saudarābi, gan amerikāņi uzbrukumā vainojuši Irānu. Teherāna šīs apsūdzības kategoriski noraidījusi. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmušies Jemenas hutu nemiernieki, kuri ir Irānas sabiedrotie.

Varasiestādes sākotnēji norādīja, ka uzbrukumā izmantoti bezpilota lidaparāti jeb droni, tomēr trīs ASV amatpersonas aģentūrai "Reuters" pavēstījušas, ka līdzās droniem uzbrukumā izmantotas arī vadāmās raķetes. Kāds Saūda Arābijas drošības sektora avots aģentūrai norādījis: "Mēs esam atvērti. Jebkurš objekts nav pa īstam aizsargāts." Bruņotu dronu uzbrukumi šobrīd kļūst izplatītāki un tos var efektīvi izmantot, lai apdraudētu vitāli svarīgu infrastruktūru, norāda medijs.

Saūda Arābijas galvenā pretgaisa aizsardzības sistēma ir ASV ražotā "Patriot". Saudarābi to galvenokārt izmanto, lai nodrošinātu lielo pilsētu aizsardzību. "Patriot" vairākkārt sekmīgi pārtvēris augsti lidojošas ballistiskās raķetes, kuras hutu nemiernieki raidījuši karalistes virzienā. Droni un vadāmās raķetes tik augstu nelido un tas apgrūtina "Patriot" spējas uzbrukumus laicīgi identificēt un apturēt, atzīmē aģentūra.

"Patriot" izmantošana dronu uzbrukumu apturēšanai būtu arī ļoti dārga. Ja drona vērtība ir daži simti ASV dolāru, tad viena "Patriot" raķete izmaksā aptuveni trīs miljonus dolārus.

ASV pretgaisa aizsardzības firmas "Dedrone" vadītājs Džorgs Lamprehts norādījis, ka pastāv arī efektīvāki veidi, kā cīnīties pret dronu uzbrukumiem: radio frekvences detektori un radari vispirms fiksē dronu, pēc tam ar kameru palīdzību tiek noskaidrots, ko drons pārvadā, bet tad ar sakaru traucēšanas metodēm bezpilota lidaparāta uzbrukums tiek novērsts. Tomēr arī šīs metodes neesot bez saviem trūkumiem – frekvenču traucēšana var ietekmēt arī industriālus sakarus, kā arī atstāj negatīvu iespaidu uz cilvēka veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!