Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropā dažādas destabilizējošas operācijas veic slepena militārā Krievijas izlūkdienesta (GRU) vienība "29155", atsaucoties uz četru valstu izlūkdienestu amatpersonām, vēsta "The New York Times" (NYT).

Rietumu izlūkdienesti nonākuši pie secinājuma, ka tieši šī vienība nodarbojusies ar destabilizācijas kampaņu Moldovā, bulgāru ieroču tirgotāja Emeliana Gebreva saindēšanu, apvērsuma mēģinājumu Melnkalnē un Skripaļu indēšanu Lielbritānijā, raksta medijs. Iepriekš uzskatīts, ka šie incidenti nav savstarpēji saistīti.

Vienība "29155" darbojas ne mazāk kā 10 gadus, taču Rietumu specdienesti pat to uzzinājuši nesen. Vienības štābs atrodas speciālo uzdevumu mācību centrā Nr. 161 Maskavas austrumos. Komandas dalībnieki, no kuriem daudzi ir Afganistānas, Čečenijas un Ukrainas kara veterāni, bieži ceļo pa Eiropu, skaidro medijs.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs uz NYT jautājumu par vienību "29155" aicināja vērsties Aizsardzības ministrijā, savukārt no turienes atbilde nav saņemta.

Iespējamais vienības komandieris ir ģenerālmajors Andrejs Averjanovs, kurš fiksēts fotogrāfijā savas meitas kāzās ar Anatoliju Čepigu – personu, kuru britu dienesti uzskata par GRU aģentu un tur aizdomās par Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Solsberi, skaidro medijs.

Par vienības eksistenci Rietumu izlūkdienesti uzzinājuši pēc neveiksmīgā valsts apvērsuma mēģinājuma Melnkalnē 2016. gadā, taču pastiprināta uzmanība tai pievērsta pēc Skripaļu indēšanas 2018. gadā.

Gadu pirms Skripaļu indēšanas vienības "29155" virsnieki ieradās Lielbritānijā, domājams, izlūkošanas nolūkos. Starp atbraucējiem bija Aleksandrs Miškins – otrs britu varasiestāžu identificētais Skripaļa indētājs. Tāpat operācijā piedalījušies kāds "Sergejs Pavlovs" un "Sergejs Fedotovs".

Rietumu specdienesti noskaidrojuši, ka 2015. gadā šīs pašas personas ar "Pavlova" un "Fedotova" vārdu piedalījušās bulgāru ieroču biznesmeņa Gebreva indēšanā.

Kāds NYT avots, ko medijs sauc par bijušo GRU virsnieku, pastāstījis, ka vienība "29155" specializējusies diversiju veikšanā. Tās komandieris Averjanovs 1988. gadā beidzis militāro mācību iestādi Taškentā un, iespējams, piedalījies abos Čečenijas karos, bet 2015. gadā ieguvis Krievijas varoņa titulu. Tādu pagodinājumu saņēmuši abi Skripaļa indēšanā aizdomās turētie.

Vienībai gan esot ierobežoti finansiālie resursi. Komandieris Averjanovs dzīvo padomju laika ēkā netālu no vienības štāba un viņa īpašumā ir "VAZ 21053" automašīna, skaidro NYT.

Komandējumos kungi spiesti taupīt un uzturēties lētās viesnīcās – Čepiga un Miškins Lielbritānijā apmetās lētā motelī Londonas austrumos.

Laikraksts atgādina par Krievijas operāciju neveiksmēm. Skripaļs un bulgāru tirgonis Gebrevs pēc indēšanas izdzīvoja, apvērsuma mēģinājums Melnkalnē izgāzās – un valsts iestājās NATO.

Krievu žurnālists Sergejs Kaņevs veltījis kritiku NYT publikācijai, norādot, ka "29155" ir Maskavā bāzēta zināma (nevis slepena) GRU armijas daļa un tās komandiera vārds nav nekāds noslēpums, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!