Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, aizstāvot savu lēmumu no Sīrijas ziemeļiem atvilkt tur dislocētos bruņotos amerikāņu spēkus, izteicies, ka kurdi, pret kuru kontrolēto reģionu militāru operāciju tagad uzsākuši Turcijas spēki, ASV nepalīdzēja Otrā pasaules kara laikā, ziņo "The Guardian".

Tramps norādīja, ka kurdi "mums nepalīdzēja Otrajā pasaules karā, viņi mums nepalīdzēja, piemēram, Normandijā". "Mēs esam iztērējuši milzīgu naudu, palīdzot kurdiem," teica prezidents, piebilstot: "Viņi cīnās par savu zemi."

Prezidents arī paziņoja, ka par kurdu nepiedalīšanos Otrā pasaules kara cīņās Normandijā uzzinājis no kāda "ļoti spēcīga raksta". Tramps, visdrīzāk, domājis autora Kurta Šlihtera viedokli, kurš publicēts labēji noskaņotajā medijā "Townhall".

Kurdu spēki Sīrijā bija ASV sabiedrotie cīņā pret teroristisko organizāciju "Daesh". Militārajā konfliktā krituši aptuveni 11 000 kurdu karavīru.

Tramps svētdien paziņoja par ASV karaspēka atsaukšanu no Sīrijas ziemeļiem. To izmantojusi Turcija, trešdien uzsākot militāru operāciju šajā reģionā. Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka operācijas mērķis ir nepieļaut terora koridora izveidošanos pie valsts dienvidu robežas, kā arī veicināt mieru reģionā.

1944. gada 6. jūnijā Sabiedroto spēki uzsāka plaša mēroga militāro operāciju Francijas Normandijas reģionā. Tas bija būtisks pavērsiens visā Otrā pasaules kara gaitā, kas sekmēja gan Francijas atbrīvošanu, gan nacistiskās Vācijas sakaušanu. Šajā laikā mūsdienu Sīrijas kurdu priekšteču apdzīvoto teritoriju faktiski kontrolēja Francija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!