Foto: AFP/Scanpix/LETA

Prodemokrātisko deputātu dēļ Honkongas līdere Kerija Lama trešdien bija spiesta pārtraukt ikgadējo uzrunu teritorijas parlamentā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Opozīcijas deputāti iztraucēja Likumdošanas padomes sēdi, kliedzot un rokās turot plakātus ar dažādiem saukļiem. Vispirms uzrunu apturēja, taču pēc tās atsākšanās atsevišķi deputāti turpināja to traucēt un Lamas uzrunu nācās pārtraukt pavisam. Honkongas līdere atlikušo uzrunas daļu bija spiesta teikt ar video starpniecību.

Uzrunas iztraucēšana nozīmē, ka pretrunīgi vērtēto aizdomās turamo izdošanas likumprojektu, kura dēļ Honkongā jau vairākus mēnešus norisinās protesti, nevarēja atsaukt formāli, atzīmē medijs. Šī arī bija pirmā reize, kad Honkongas vadītājs nav varējis netraucēti teikt runu parlamentā.

Viena no opozīcijas politiķēm Tanja Čana izteicās, ka tieši Kerija Lama ir vainojama Honkongas nemieros. "Viņas rokas ir mērcētas asinīs," norādīja Čana, piebilstot: "Mēs ceram, ka Kerija Lama atkāpsies. Viņai nav vadības spēju. Viņa nav piemērota būt par [Honkongas] vadītāju."

Uzrunā Lama apliecināja uzticību "viena valsts, divas sistēmas" principam, kā arī norādīja, ka pret aicinājumiem atbalstīt teritorijas neatkarību netiks izrādīta tolerance.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!