Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dienu pēc valdības negaidītā paziņojuma par benzīna cenu paaugstināšanu un degvielas normēšanu, Irānas pilsētās sākušies stihiski protesti, sestdien ziņo aģentūra IRNA.

Demonstrācijas Sīrdžānā valsts vidienē piektdienas vakarā izvērtās vardarbībā. Kad cilvēki uzbruka degvielas noliktavām un mēģināja tās aizdedzināt, nācās iejaukties policijai, vēsta IRNA.

Aģentūra ziņo, ka protesti izcēlušies arī citās pilsētās, tostarp Mešhedā, Bīrdžandā, Ahvāzā, Ābādānā, Horamšahrā, Bandaremāhšahrā, Šīrāzā un Bandarabāsā.

Taču tur pamatā protestētāji aprobežojušies tikai ar satiksmes bloķēšanu, un ap pusnakti demonstrācijas bija jau beigušās.

Irānas valdība piektdien paziņoja, ka benzīna cenas degvielas uzpildes stacijās tiek paaugstinātas vismaz par 50% un pārdodamās degvielas daudzums tiks normēts.

Šie pasākumi tiek pamatoti ar nepieciešamību nodrošināt pabalstus nabadzīgajiem.

Tiek plānots, ka benzīna cenu paaugstināšana valsts kasē gadā ienesīs 300 triljonus riālu (2,8 miljardus eiro).

Šie līdzekļi ļaus piešķirt pabalstus aptuveni 60 miljoniem nabadzīgo irāņu. Bezbērnu pāri varēs pretendēt uz 550 000 riāliem (5,16 eiro), kamēr piecu cilvēku ģimenēm pienāksies nedaudz vairāk par diviem miljoniem riālu (19,26 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!