Foto: AP/Scanpix
Lapasa, 16.nov., LETA--AFP. Bolīvijas pagaidu prezidente Žanīne Anjesa piektdien paziņoja, ka eksprezidentam trimdā Evo Moralesam būtu "jāatbild tiesā", ja viņš atgrieztos.

Anjesa izteica šos draudus laikā, kad galvaspilsētas Lapasas ielās notika sadursmes starp Moralesa atbalstītājiem un drošības spēkiem.

"Viņš zina, ka viņam ir jāatbild tiesā. Ir vēlēšanu noziegums. Ir daudz apgalvojumu par korupciju viņa valdībā," Anjesa sacīja žurnālistiem Lapasā.

Moraless atkāpās no prezidenta amata un aizbēga uz Meksiku, kad bija zaudējis drošības spēku atbalstu pēc trīs nedēļas ilgiem protestiem pret prezidenta vēlēšanu rezultātiem, saskaņā ar kuriem viņš esot uzvarējis jau pirmajā kārtā.

Nemieru gaitā ir gājuši bojā 10 cilvēki un ievainoti vairāk nekā 400.

Moraless otrdien ieradās Meksikā, kas viņam piešķīrusi politisko patvērumu, bet trešdien paziņoja, ka ir gatavs atgriezties Bolīvijā, lai nestu mieru valstij.

Senatore no labējās opozīcijas Anjesa otrdien pasludināja sevi par pagaidu prezidenti, un viņas valdība jau ir spērusi soļus attiecību saraušanai ar Moralesa kreisajiem sabiedrotajiem - Kubu un Nikolasa Maduro pārvaldīto Venecuēlu.

Ārlietu ministre Karena Longarika piektdien paziņoja, ka Venecuēlas diplomāti tiks nosūtīti mājās par "diplomātisko normu pārkāpšanu".

"Visam diplomātiskajam personālam, kas pārstāv Maduro Venecuēlas vēstniecībā Bolīvijā, būs atļauts atstāt valsti par iejaukšanos valsts iekšējās lietās," sacīja ministre.

Bolīvijas jaunā valdība arī ir atcēlusi no amatiem visus vēstniekus, izņemot vēstniekus Peru un Vatikānā. Tā arī paziņojusi par Bolīvijas izstāšanos no diviem reģionāliem valstu blokiem ALBA un UNASUR, kuros apvienojušies kreisi režīmi.

Anjesas pirmais lēmums ārpolitikā bija Venecuēlas opozīcijas līdera Huana Gvaido atzīšana par šīs valsts prezidentu. Gvaido par prezidentu ir atzinušas arī apmēram 50 citas valstis, tai skaitā ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!