Foto: Reuters/Scanpix/LETA

NATO vadītājs Jenss Stoltenbergs nākamnedēļ dosies uz Franciju, kur tiksies ar tās prezidentu Emanuelu Makronu. Francijas līderis nesen kritizējis NATO, sakot, ka alianse cieš no "smadzeņu nāves".

Stoltenbergs norādīja, ka labākais veids, kā atrisināt nesaskaņas ir par tām diskutēt. "Mans vēstījums ir, ka NATO adaptējas, NATO ir veikls," alianses vadītāju citē DW.

Nesen kādā intervijā Makrons kritizēja situāciju NATO, sakot: "Tas, ko mēs šobrīd piedzīvojam, ir NATO smadzeņu nāve." Viņš arī piebilda, ka jautājumos, kuri saistīti ar stratēģisko lēmumu pieņemšanu, nepastāv nekāda koordinācija starp ASV un tās NATO sabiedrotajām.

Francijas prezidenta komentāri izskanēja pēc tam, kad ASV paziņoja par savu bruņoto vienību atvilkšanu no Sīrijas ziemeļiem. Vašingtonas lēmumu izmantoja cita NATO dalībvalsts – Turcija, kura uzsāka militāro ofensīvu pret kurdu grupējumiem, kuri bija galvenie Rietumu sabiedrotie cīņā pret teroristisko grupējumu "Daesh". Makrona izteicienus kritizējušas vairākas alianses dalībvalstis.

Francijas vadītāja komentāri, kā arī Turcijas plāni iegādāties Krievijā ražotās pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400, varētu aizēnot trešdien gaidāmo NATO dalībvalstu aizsardzības ministru tikšanos un decembra sākumā paredzēto NATO samitu, atzīmē medijs.

Francija ir kodolvalsts un tai ir trešā lielākā armija NATO pēc ASV un Turcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!