Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Kongresa Pārstāvju palāta atbalstīja likumprojektu, kurā nosodīta uiguru etniskās grupas pārstāvju "patvaļīga aizturēšana, spīdzināšana un vajāšana" Ķīnā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Likumprojektu, kurā izteikts aicinājums ieviest sankcijas pret Ķīnas valdības pārstāvjiem, atbalstīja pārliecinoši – to akceptēja 407 Kongresa apakšpalātas deputāti, bet pret to iestājās tikai viens. Likumprojekts vēl jāatbalsta arī Kongresa augšpalātai – Senātam – un ASV prezidentam Donaldam Trampam.

Likuma ietvaros Ķīnai pārmesta sistemātiska uiguru diskriminācija, jo tiek pārkāptas viņu cilvēktiesības un politiskās tiesības, tostarp vārda, reliģijas un pārvietošanās brīvība.

Novembrī uiguru aktīvisti paziņoja, ka ieguvuši dokumentus par gandrīz 500 nometnēm, kuros Ķīnas varasiestādes ieslodzījušas šīs grupas pārstāvjus tā dēvētajās pāraudzināšanas nometnēs. Šajās nometnēs viņiem jāapgūst komunisms, jārunā ķīniešu valodā, kā arī jānoliedz sava valoda, kultūra un reliģija. Uiguri galvenokārt ir musulmaņi un mīt Ķīnas Siņdzjanas reģionā.

Ķīnu Pārstāvju palātas atbalstītais likumprojekts sadusmojis. "Šis likumprojekts apzināti aptraipa cilvēktiesību apstākļus Siņdzjanā, ceļ neslavu Ķīnas centieniem īstenot deradikalizāciju un apkarot terorismu, un ļauni uzbrūk Ķīnas valdības Siņdzjanas politikai," teikts Ķīnas ārlietu ministrijas paziņojumā.

Paziņojumā arī piebilsts, ka Ķīnas politika Siņdzjanā īstenota, lai "cīnītos pret vardarbību, terorismu un separātismu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!