ANO būs "vitāli svarīga loma" pēckara Irākā, otrdien Ziemeļīrijā paziņoja ASV prezidents Džordžs Bušs kopējā preses konferencē ar Lielbritānijas premjerministru Toniju Blēru.
"Sakot vitāli svarīga loma, mēs domājam vitāli svarīgu ANO lomu visos misijas aspektos," sacīja Bušs.

"Mēs cik vien ātri varēsim nodosim pārvaldes pilnvaras pagaidu valdībai, kuru veidos irākieši no valsts iekšienes un ārzemēm .. Pagaidu valdība strādās līdz brīdim, kad Irākas tauta varēs ievēlēt pastāvīgu valdību," sacīja Bušs.

Tikmēr britu premjers pauda viedokli, ka ANO nav iemesla strīdēties par pēckara Irāku.

"Mums nav nekāda iemesla atgriezties pie strīdiem, kuri mums bija par tā dēvēto otro rezolūciju .. Pagātne paliek pagātne .. Atbildība gulstas uz mums visiem," sacīja Blērs.

Savukārt Bušs arī paziņoja, ka nezina, vai Irākas līderis Sadams Huseins ir palicis dzīvs koalīcijas spēku mēģinājumos viņu nogalināt.

"Es nezinu, vai viņš ir palicis dzīvs. Es zinu vienīgi to, ka viņš zaudē varu. Es nevaru jums pateikt, vai no Irākas tautas rīkles ir noņemti visi desmit [viņa] pirksti, bet tiek noņemts pirksts pēc pirksta," viņš teica žurnālistiem.

Arī Blērs atzina, ka Sadams Huseins zaudē varu.

"Sadama vara beidzas," sacīja britu premjers, piebilstot, ka visos valsts rajonos nostiprinās pret Irākas režīmu karojošās koalīcijas "vara un Irākas tauta vēršas pie koalīcijas".

Tāpat Blērs pauda pārliecību, ka Sadama Huseina režīmam ir masu iznīcināšanas ieroči.

"Mēs zinām, ka režīmam tie ir. Mēs zinām, ka tiklīdz režīms būs kritis, mūs pie tiem aizvedīs," preses konferencē teica britu premjers.

Buša un Blēra sarunas otrdien notika Hilsboro pilī pie Lielbritānijas provinces Ziemeļīrijas galvaspilsētas Belfāstas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!