Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu uzvarējis labējās partijas "Likud" līdera priekšvēlēšanās, un līdz ar to paredzams, ka viņš turpinās vadīt partiju arī martā gaidāmo parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu laikā.

Ceturtdien notikušajās priekšvēlēšanās Netanjahu ieguvis 72,5% balsu, bet viņa sāncensis, bijušais iekšlietu ministrs Gideons Saars saņēmis 27,5% balsu, piektdien pēc visu balsu saskaitīšanas paziņoja partija.

Balsošanā piedalījušies apmēram 57 000 "Likud" biedru jeb nedaudz mazāk nekā puse no visiem partijas biedriem.

Saars paziņoja par nodomu kandidēt uz partijas līdera amatu pagājušajā mēnesī pēc tam, kad Izraēlas ģenerālprokuratūra izvirzīja Netanjahu apsūdzības kukuļņemšanā un krāpšanā. Netanjahu, kurš kategoriski noraida visas apsūdzības, ir pirmais Izraēlas premjerministrs, kuram izvirzītas apsūdzības, atrodoties amatā. Saskaņā ar likumu Netanjahu vēl nav jāatkāpjas no amata. Tas jādara tikai notiesāšanas gadījumā, kad izsmeltas visas apelācijas iespējas.

Izraēlas iekšpolitika jau ilgāku laiku atrodas strupceļā. Šogad jau notikušas divas parlamenta ārkārtas vēlēšanas, taču pēc tām tā arī nav izdevies izveidot valdību, jo nedz Netanhahu vadītā partija "Likud", nedz arī tās galvenā konkurente - bijušā bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka Benija Ganca vadītā centriskā alianse "Zilais un baltais" - nav spējusi iegūt pietiekamu vairākumu. Aptaujas liecina, ka līdzīga situācija gaidāma arī pēc 2. martā paredzētajām ārkārtas vēlēšanām.

Netanjahu ir premjerministrs kopš 2009. gada, un vadīja valdību arī no 1996. līdz 1999. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!