Foto: AFP/Scanpix/LETA

Četras dienas pirms parlamenta vēlēšanām Izraēla apstiprinājusi gandrīz 1800 jaunu ebreju kolonistu mājokļu celtniecību okupētajā Rietumkrastā, ceturtdien paziņojis Izraēlas aizsardzības ministrs Naftali Benets.

Plānošanas komiteja "apstiprinājusi 1800 mājokļu vienību celtniecību, saskaņā ar ministra Naftali Beneta priekšlikumu", paziņoja ministrija.

"Mēs negaidām, mēs rīkojamies. Mēs neatdosim arābiem nevienu collu Izraēlas zemes, bet, lai to panāktu, mums tur ir jābūvē," ministrijas paziņojumā citēts Beneta sacītais.

Nevalstiskā organizācija "Peace Now", kas seko līdzi kolonizācijas aktivitātēm, ziņo, ka paredzēts uzbūvēt 1739 mājokļus, no kuriem 92% atrodas dziļi iekšā Rietumkrastā.

Organizācija apgalvo, ka pirmajā fāzē apstiprināta 1036 mājokļu celtniecība, un 703 gadījumos nule kā pārvarēts pēdējais lielais šķērslis.

Šis ir jau otrais lielais paziņojums par ebreju kolonistu mājokļu celtniecību pēdējās dienās.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņoja par plāniem uzcelt 3500 jaunus ebreju kolonistu mājokļus Rietumkrasta apgabalā E-1, kas atrodas starp Jeruzalemi un Maale Adumimas apmetni.

E-1 apgabals ir sevišķi delikāts jautājums Izraēlas un palestīniešu attiecībās, jo tā apbūve ar kolonistu mājokļiem sašķeltu Rietumkrastu divās daļās.

Plāni to apbūvēt pagātnē ir izpelnījušies starptautiskās sabiedrības kritiku, tostarp izprovocējuši protestus Eiropā.

Izraēlā 2. martā paredzētas pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, kurās Beneta pārstāvētā galēji labējā koalīcija "Yemina" un Netanjahu vadītā partija "Likud" sacentīsies par vairāk nekā 600 000 Izraēlas ebreju kolonistu atbalstu.

Cīnoties par kolonistu balsīm, Benets un Netanjahu spiež Izraēlu investēt līdzekļus "tūkstošiem kaitīgu un nevajadzīgu" kolonistu mājokļu, paziņoja "Peace Now".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!