Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nepilnu nedēļu pirms parlamenta vēlēšanām Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņojis par plāniem uzcelt Rietumkrastā 3500 jaunus ebreju kolonistu mājokļus.

Jaunos mājokļus plānot būvēt apgabalā E-1, kas atrodas starp Jeruzalemi un Maale Adumimas apmetni, šodien ziņo Izraēlas mediji. Netanjahu vadītās labējās partijas "Likud" preses pārstāve apstiprināja, ka premjers pa šādiem plāniem paziņojis partijas pasākumā, bet plašāku informāciju viņa nesniedza.

E-1 apgabals ir sevišķi delikāts jautājums Izraēlas un palestīniešu attiecībās, jo tā apbūve ar kolonistu mājokļiem sašķeltu Rietumkrastu divās daļās. Plāni to apbūvēt pagātnē ir izpelnījušies starptautiskās sabiedrības kritiku, tostarp izprovocējuši protestus Eiropā.

Apbūves pretinieki apgalvo, ka tas apdraudētu palestīniešu valsts izveidošanu nākotnē. Liela daļa starptautiskās sabiedrības uzskata ebreju kolonistu apmetnes okupētajās palestīniešu teritorijās pa nelegālām un atbalsta palestīniešu valsts izveidošanu, tomēr to līdz šim nav izdevies panākt, kamēr apmetnes turpina augt arvien lielākas.

Janvārī publiskotais ASV jaunais Tuvo Austrumu plāns, kurā nav ņemtas vērā pat palestīniešu minimālās prasības, ir izteikti labvēlīgs Izraēlai, paredzot, ka Izraēla varēs anektēt 30% okupēto Rietumkrasta teritoriju, palestīniešiem atvēlētā Rietumkrasta daļa būs sašķelta anklāvu arhipelāgā, bet galvaspilsētas loma atvēlēta Abudisai - ciematam uz austrumiem no Izraēlas anektētās Austrumjeruzalemes.

Netanjahu pagājušajā nedēļā paziņoja par plāniem uzbūvēt tūkstošiem mājokļu ebrejiem Austrumjeruzalemē. Palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa preses pārstāvis tobrīd brīdināja, ka Netanjahu centieni iegūt labējā spārna vēlētāju balsis uz palestīniešu rēķina raisīs spriedzi un novedīs pie vardarbības. Pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas Izraēlā paredzētas 2. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!