Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pie pretgaisa aizsardzības raķešu kompleksa "Buk", ar kuru 2014. gada 17. jūlijā virs Ukrainas austrumiem tika notriekta Malaizijas lidsabiedrības reisa MH17 pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem, atradās Krievijas specdienestu darbinieki, Hāgā notiekošajā tiesas procesā paziņoja apsūdzības pārstāvji.

Nīderlandes prokuratūra atsaucas uz liecībām, ko ieguvusi Starptautiskā izmeklēšanas komanda (JIT), kas izmeklē MH17 katastrofas iemeslus, ziņo "Radio Svoboda".

Liecinieks, kurš pastāstījis par Krievijas specdienestu klātbūtni, procesā tiek identificēts ar kodēto nosaukumu M58. Tas esot bijušas Doņeckas prokremlisko vienību kaujinieks. Viņš arī pastāstījis, ka "Buk" apkalpe runājusi ar "krievu akcentu". Tas liek domāt, ka tie nav Ukrainas iedzīvotāji.

Apsūdzības puse arī atklāja, ka tai ir liecinieki, kuri personīgi redzējuši "Buk" raķetes palaišanas brīdi.

Tiesas prāva par lidmašīnas notriekšanu un 298 tajā esošo cilvēku nogalināšanu Nīderlandē sākās 9. martā. Prāvā jau paziņots, ka Krievijas valdība centās novērst izmeklēšanu un izplata dezinformāciju.

Neatkarīgā pētnieciskā grupa "Bellingcat" jau 2017. gadā identificēja, ka lidmašīnas notriekšanā izmantotā pašgājēja raķešu iekārta "Buk" ar numuru 332 piederējusi Krievijas 53. zenītraķešu brigādei. "Bellingcat" publicēja fotogrāfiju, kurā šī pati "Buk" iekārta redzama Krievijā pirms pārvešanas uz Ukrainu.

Malaizijas lidsabiedrības "Malaysian Airlines" pasažieru reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" 2014. gada jūlijā bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad to notrieca virs prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā. Bojā gāja visi 298 uz klāja esošie cilvēki.

Starptautiskā izmeklēšanas komanda (JIT), kuru vada Nīderlande, bet piedalās arī Beļģija, Ukraina, Austrālija un Malaizija, jau 2016. gadā secināja, ka MH17 tika notriekta no prokremlisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas ar no Krievijas piegādātu "Buk" iekārtu. Maskava savu saistību ar notikušo noliedz.

Apsūdzības MH17 notriekšanā ir izvirzītas četrām personām. Aizdomās turamie identificēti kā Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs un Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko.

Viņu aizturēšanai izdoti starptautiski orderi, taču neviens no viņiem nav arestēts un tiesā nav ieradies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!