Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pirmos 9000 no Ķīnas saņemtos jaunā koronavīrusa noteikšanas testu komplektus nācies nosūtīt atpakaļ, jo tie bijuši ārkārtīgi neprecīzi, vēsta "Eur Activ".

"Spānija iegādājās testus caur dažādiem piegādātājiem un dažādiem piegādes ceļiem. Pirmajā saņemtajā sūtījumā bija 9000 testu, kuri tika nodoti Nacionālajam Epidemioloģijas centram un vairākām [Madrides] slimnīcām. Diemžēl tie neatbilda to kvalitātes sertifikātiem, kā dēļ tos bija jānosūta atpakaļ, un kompānija tos nomainīs," medijiem ceturtdien atklāja Spānijas Veselības ārkārtas gadījumu departamenta vadītājs Fernando Simons.

Spānijas Mikrobiologu asociācija brīdināja, ka pirmajā sūtījumā esošo testa komplektu precizitāte esot bijusi zem 30%. Ar tik zemu precizitātes līmeni nav iespējams tos izmantot ikdienas vajadzībām, atzīmējusi asociācijas pārstāve Marija del Mar Tomasa.

Pirmā par kļūdainajiem testiem informējusi Ķīnas vēstniecība Spānijā, tvītojot, ka Spānijas valdība pirmo testu sūtījumu iegādājusies no nelicenzētas kompānijas "Shenzhen Bioeasy Biotechnology". Ķīnas pārstāvji arī uzsvēra, ka Ķīnas Tirdzniecības ministrija gan pēc šī pasūtījuma saņemšanas Madridei iesniegusi sarakstu ar visiem licenzētajiem testu ražotājiem.

Tāpat vēstniecības pārstāvji tvītoja, ka pirmais pasūtījums neesot daļa no trešdien, 25. martā, noslēgtā spāņu-ķīniešu darījuma. Tas paredz kopumā 5,5 miljonu testa komplektu iegādi no dažādiem Ķīnas uzņēmumiem aptuveni 432 miljonu eiro vērtībā.

Līdz šim Spānija no dažādām Ķīnas un Dienvidkorejas kompānijām iepirkusi kopumā 640 000 testa komplektu.

Spānijā līdz šim identificēti 57 786 koronavīrusa nēsātāji, 4365 miruši no tā izraisītās slimības Covid-19, bet 7015 izveseļojušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!