Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Afganistānas talibu trīs cilvēku delegācija trešdien uzturas Kabulā, kas ir grupējuma pirmā oficiālā vizīte Kabulā kopš talibu režīma gāšanas 2001. gadā.

Valdība uzņēmusi delegāciju, un pusēm bijušas tiešas diskusijas par cietumnieku apmaiņas jautājumu, tviterī pavēstīja Nacionālās drošības padomes pārstāvis sakariem ar presi Džavids Faisals.

Novērotāja statusā sarunās par cietumnieku apmaiņu piedalījusies arī Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja.

Talibu preses sekretārs Zabihulla Mudžahids sacīja, ka delegācija risina tehniskas sarunas ar valdības amatpersonām.

Valdība pirmdien paziņoja, ka tomēr neveiks otrdien plānoto 100 talibu cietumnieku atbrīvošanu, jo ir nepieciešamas tālākas diskusijas.

Pagājušo ceturtdien gan Afganistānas valdība, gan talibi lika noprast, ka ir tuvu tam, lai noslēgtu vienošanos par gūstekņu apmaiņu, kas bija viens no punktiem miera līgumā, ko ASV februārī parakstīja ar talibiem. Visas puses, arī ASV, pauda, ka 100 ieslodzītie talibi tiks atbrīvoti 31.martā.

Vēlāk valdība pavēstīja, ka talibi nav piekrituši uguns pārtraukšanai un pastiprinājuši vardarbību pret Afganistānas spēkiem.

"Gūstekņu atbrīvošana ir sarežģīts tehnisks un tiesisks process," sestdien norādīja Faisals.

ASV un talibu pagājušajā mēnesī parakstītajā vienošanās par ASV karaspēka izvešanu no Afganistānas cita starpā paredzēts, ka Afganistānas valdība atbrīvo 5000 gūstā esošo talibu, savukārt talibi atbrīvos 1000 valdības puses cilvēku.

Gūstekņu apmaiņai bija jākļūst par prologu miera sarunām, kurām bija jāsākas jau 10.martā, tomēr domstarpību dēļ ap šo jautājumu tās tika atliktas.

11. martā Afganistānas prezidents Ašrafs Gani izdeva dekrētu par pakāpenisku 1500 ieslodzīto talibu atbrīvošanu pirms sarunām. Pārējos 3500 plānots atbrīvo vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!