Foto: Kadrs no video

Lielbritānijā policija izmeklē vairākus telekomunikāciju torņu ļaunprātīgus dedzināšanu gadījumus, kā vienu no galvenajiem motīviem izskatot sazvērestības teoriju piekritēju ticību, ka 5G mobilo sakaru tīkla tehnoloģijas izraisa saslimšanu ar Covid-19, raksta BBC.

Premjera vietnieks Maikls Govs notikušo nodēvējis par "bīstamu bezjēdzību", savukārt telekomunikāciju operators "Mobile UK" paziņojis, ka šāda tipa baumas par 5G saistību ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "rada raizes". Mersisaidas grāfistes policija uzsākusi izmeklēšanu.

Līdz šim telekomunikāciju torņu dedzināšana fiksēta divās Lielbritānijas lielpilsētās Birmingemā un Liverpūlē. Torņi deguši Liverpūles piepilsētās – Mellingā uz ziemeļiem no Liverpūles un Aigburtā uz dienvidiem no tās. Aigburtas torņa degšana piektdienas vakarā ap pulksten 22 pēc vietējā laika pat nofilmēta un video ievietots "Facebook" un "Youtube", autoram apgalvojot, ka 5G izraisījis Covid-19.

Video ir autentisks, lēš BBC, taču nav zināms, vai degušajā komunikācijas tehnoloģiju centrālē vispār atrodas 5G tīklu nodrošinošas ierīces. Arī pārējie degšanas gadījumi, tostarp aptuveni 20 metru augsta torņa degšana Birmingemā, fiksēti aizvadītās nedēļas izskaņā.

Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta direktors Stīvens Poviss pēc notikušā preses konferencē sabiedrībai atgādinājis, ka 5G infrastruktūra ir ārkārtīgi svarīga gan visiem iedzīvotājiem, kuri aicināti palikt mājās un attiecīgi mobilās tehnoloģijas izmanto darbam un mācībām, gan veselības sistēmai, lai spētu laikus nokļūt pie cilvēkiem un sazināties savstarpēji. "Man ir absolūts niknums un riebums pret to, ka cilvēki vēršas pret infrastruktūru, kas mums vajadzīga, lai cīnītos šajā ārkārtas stāvoklī," viņš norādīja.

"Mobile UK" pārstāvji atzīmēja, ka tās darbinieki regulāri saņemot draudus 5G tīkla ieviešanas dēļ. "Tas nav pieņemami un ietekmē mūsu kā industrijas iespējas uzturēt tīklu noturību un darbaspēju, lai nodrošinātu masveidīgo strādāšanu no mājām, kā arī saziņu ar ārkārtīgi nepieciešamiem avārijas dienestiem, slimnīcām un citiem būtiskiem klientiem."

Lielbritānijā plašu popularitāti ieguvuši video, kuros redzami pērn Honkongā filmētie protesti, kuru laikā cilvēki uzbruka pilsētā izvietotajām sejas atpazīšanas sistēmu kamerām. Šie video tiek pasniegti kā Uhaņas iedzīvotāju uzbrukumi koronavīrusu izplatošajām 5G stacijām. Uhaņa bija pirmā pilsēta pasaulē, kurā pērnā gada nogalē tika fiksēts jaunais koronavīrusa paveids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!