Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas Lauksaimniecības ministrija paziņojusi, ka tapis likumprojekts suņu pārklasifikācijai no mājlopiem par mīļdzīvniekiem. Līdz šim suņi Ķīnā atradušies tādā pašā klasifikācijas grupā kā zirgi un cūkas. Jaunās pārmaiņas esot reakcija uz Covid-19 pandēmiju, raksta "Reuters".

Lai gan suņu gaļa joprojām atsevišķos Ķīnas reģionos tiek uzskatīta par delikatesi, par cilvēka labāko draugu rietumu kultūrās bieži uzskatītie dzīvnieki vairs netiks vērtēti kā vieni no saimnieciski noderīgajiem mājdzīvniekiem, no kādiem iegūst gaļu, pienu, spalvu, ādu un citus labumus vai arī izmanto tos sportā un armijā, kā tas bijis līdz šim.

"Līdz ar cilvēces progresu, sabiedrības raizēm un pieaugošo atbalstu dzīvnieku aizsardzībai suņi izraudzīti kā īpaši, lai tos atzītu par mīļdzīvniekiem. Tie jau netiek uzskatīti par mājlopiem starptautiski un uz tiem vairs neattieksies mājlopu turēšanas noteikumi arī Ķīnā," norādījuši ministrijas pārstāvji.

Kopš jaunā koronavīrusa parādīšanās un tā izraisītās slimības Covid-19 pandēmijas kļūšanas par globālu problēmu Ķīnā slēgti tā dēvētie slapjie tirgi, kuros pircēju acu priekšā tiek nogalināts viņu izraudzītais dzīvnieks. Tāpat aizliegta savvaļas dzīvnieku audzēšana, no tiem iegūtu produktu ražošana un patērēšana. Paredzams, ka šis likums kļūs pastāvīgs.

Turpmāk par mājlopiem Austrumu lielvalstī oficiāli tiks uzskatītas 18 tā dēvētās tradicionālās mājdzīvnieku sugas, piemēram, govis, cūkas un kamieļi, kā arī 13 "speciālās sugas", piemēram, fazāni, lapsas, ziemeļbrieži un alpakas, kas Ķīnai nav raksturīgas, bet starptautiski tiek uzskatītas par mājlopiem.

Suņu gaļas patērēšana pārtikā dabas draugu un dažādu aktīvistu dēļ strauji zaudējusi Ķīnā popularitāti, un martā atsevišķas pašpārvaldes jau liedza suņu gaļas tirdzniecību. Pēdējos gados cilvēki arī mazāk apmeklējot Ķīnā reiz iecienīto suņu gaļas festivālu. Tikmēr valstī joprojām ik gadu pārtikai tiek audzēti un nogalināti ap desmit miljoniem suņu, lēš organizācija "Humane Society International", kas ir viena no aktīvākajām prakses apkarotājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!