Foto: DELFI
Izraēlas otra lielākā pilsēta Telaviva ir ne vien valsts ekonomiskais centrs, Tuvo Austrumu "ballīšu galvaspilsēta", kas pazīstama ar savām Vidusjūras pludmalēm, bet arī ievērojams arhitektūras mantojuma centrs.

Telavivu 1909. gadā netālu no arābu senās ostas pilsēta Jafas dibināja ebreju kopiena. Tagad abas pilsētas ir saplūdušas un ir vienā pašvaldībā.

Foto: DELFI

Viens no unikālākajiem mantojumiem, ar ko pazīstama Telaviva, ir tā sauktā Baltā pilsēta, kas ietver dažādu modernisma arhitektūras stilu ēkas, tostarp Bauhaus stila paraugus.

Telavivas Baltā pilsēta ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Foto: DELFI

Bauhaus ir starpkaru periodā Vācijā radies mākslas novirziens, kas ietekmēja ne tikai arhitektūru. Uz Izraēlu to atveda no Vācijas emigrējušie ebreju arhitekti. Telavivā tika uzcelti tūkstoši šo starpkaru periodam raksturīgā stila ēku.

Foto: DELFI

Daudzas no tām līdz mūsdienām gan ir nojauktas pirms modernisma pilsētbūvniecības kompleksa aizsardzība ieguva likuma spēku. Tomēr pastaiga pa Telavivu joprojām līdzinās pastaigai pa arhitektūras un vēstures izstādi.

Pēc Bauhaus ēku apskates var doties uz Jafu un vērot jau cita stila pilsētu. Foto zemāk priekšplānā Jafa no augšas.

Foto: DELFI

"Delfi" Telavivā viesojās februāra beigās vēl pirms Covid-19 pandēmijas pasludināšanas un plašajiem ierobežojošajiem pasākumiem visā pasaulē.

"Delfi" reportāžas no Izraēlas var lasīt šeit, šeit, un te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!