Raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests un žurnālistiskās izmeklēšanas projekts "Bellingcat" identificējuši galveno MH17 lietas figurantu, kurš atbildējis par "Buk" raķešu iekārtas piegādāšanu no Krievijas uz Ukrainu, lasāms abu mediju vietnēs.

Malaizijas lidsabiedrības "Malaysian Airlines" pasažieru reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" 2014. gada jūlijā bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad to notrieca virs prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā. Bojā gāja visi 298 uz klāja esošie cilvēki.

Starptautiskā izmeklēšanas komanda (JIT), kuru vada Nīderlande, bet piedalās arī Beļģija, Ukraina, Austrālija un Malaizija, jau 2016. gadā secināja, ka MH17 tika notriekta no prokremlisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas ar no Krievijas piegādātu "Buk" iekārtu. Maskava savu saistību ar notikušo noliedz.

JIT izmeklēšanas materiālos viens no galvenajiem figurantiem minēts ar pseidonīmu Vladimirs Ivanovičs. BBC un "Bellingcat" neatkarīgi viens no otra identificējuši, ka zem tā varētu slēpties pašreizējais Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) Robežsardzes vadītāja pirmais vietnieks – ģenerālpulkvedis Andrejs Burlaka.

Pārtvertās telefona sarunās Ukrainas teritorijā pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" (DTR) pārstāvji Vladimiru Ivanoviču dēvē par "lielu priekšnieku, kurš atlidojis no Maskavas".

Vienā no šādām Ukrainas specdienestu pārtvertām sarunām bijušais DTR aizsardzības ministrs Igors Girkins žēlojas, ka Vladimirs Ivanovičs "komandē pār viņa galvai".

Citās izmeklētāju piezīmēs Vladimirs Ivanovičs tiek pieminēt kopā ar Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un Dienvidu kara apgabala komandieri Andreju Serdjukovu.

BBC un "Bellingcat" noskaidroja, ka MH-17 notriekšanas dienā Burlaka atradās Rostovā pie Donas. 2014. gadā viņš trīs reizes lidojis uz šo pilsētu, ko dēvē par tranzīta punktu tiem, kas dodas uz prokremlisko kaujinieku kontrolētajām Ukrainas teritorijām.

2014. gadā Burlaka saņēma paaugstinājumu un kļuva par ģenerālpulkvedi. Tāpat viņš ieguvis arī Krievijas varoņa titulu, apgalvo BBC.

"Bellingcat" un "Insider" pasūtīta fonoskopiskā analīze parādījusi, ka Vladimira Ivanoviča balss no pārtvertajām sarunām atbilst Burlaka balsij no Krievijas Aizsardzības ministrijas TV kanāla "Zvezda".

Kremļa saimnieka Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs uz BBC jautājumu par Burlaku neatbildēja, norādot, ka nesaprot, par ko ir runa. Krievijas Robežsardze uz raidsabiedrības pieprasījumu nav reaģējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!