Foto: Reuters/AFP/Scanpix/LETA
Musulmaņu svētais mēnesis ramadāns šogad sācies pavisam klusi un citādi. Ierasti katru tā dienu pēc gavēšanas no saullēkta līdz saulrietam islāmticīgie pulcējās mošejās un kultūras centros, kur rīkoja iftaru jeb īpašās gavēņa laika vakariņas. Globālās pandēmijas dēļ šogad svinīgā atmosfēra nomainīta ar virtuālu kopābūšanu un daudzviet – klusu vienpatību.

Ramadānu atzīmē visu islāma virzienu pārstāvji, kuru skaits pasaulē tiek lēsts ap 1,8 miljardiem. Līdzīgi kā kristieši, arī liela daļa musulmaņu ikdienā reliģiskos rituālus un dogmas neievēro, tomēr vairumam no viņiem ramadāns ir kļuvis par mēnesi savas reliģiskās un kulturālās piederības apzināšanai, bet dziļi dievticīgie to uzskata par pastiprinātu savas ticības apliecinājuma un garīgās izaugsmes laiku.

Šogad ramadāns ir citāds. Kāds tieši, aicinām ielūkoties profesionāļu uzņemtās fotogrāfijās no visas pasaules.

Šogad ramadāns sākās 24. aprīlī un noslēgsies 23. maijā. Šajā lielā gavēņa laikā katru dienu līdz saullēktam jāatturas no ēdieniem un dzērieniem, intīmās tuvības un citām baudām. Tiek uzskatīts, ka, pārciešot bada un slāpju grūtības, dievticīgie attīsta sevī līdzjūtību un līdzcietību pret trūkumā esošajiem cilvēkiem, kuri ar to saskaras visu savu dzīvi. Ramadāna laikā ikvienam ir pienākums palīdzēt trūcīgajiem un stiprināt savstarpējās saiknes starp cilvēkiem, tādējādi cenšoties labot savus trūkumus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!