Foto: EPA/Scanpix/LETA

Par spīti Covid-19 globālajai pandēmijai un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendācijām koronavīrusa izplatības ierobežošanā, Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko nav atteicies no nodoma rīkot Uzvaras dienai veltīto militāro parādi 9. maijā Minskā.

Baltkrievijas varasiestādes neatklāj, kādas ir militārās parādes izmaksas laikā, kad papildu līdzekļi nepieciešami cīņai ar Covid-19 un valsts budžets plānots ar deficītu. "Radio Svoboda" Baltkrievijas dienests uzklausīja militārā eksperta Aleksandra Alesina aplēses par šāda pasākuma izmaksām.

Tonnām degvielas aviācijai

Viena no nozīmīgākajām militārās parādes izmaksu pozīcijām ir militāro lidmašīnu lidojumi pāri Minskai. Vienas lidmašīnas viens lidojums var izmaksāt vairākus tūkstošus dolāru.

"Aviācijai lidojumam nepieciešamas līdz vairākām tonnām degvielas uz katru lidmašīnu, un tas ir uz pusotru līdz divām stundām. Vienas lidmašīnas lidojums var izmaksāt līdz vairākiem tūkstošiem dolāru," skaidro Alesins.

Baltkrievijā militārajā parādē parasti piedalās aptuveni 12 tanki un 12 lidmašīnas. Tanks vienā braucienā degvielā nodedzina vairākus simtus dolāru. Attiecīgi tikai tanku parādes izbrauciens, nerēķinot gatavošanos un mēģinājumus, izmaksā no 3600 līdz 3800 dolāriem, bet lidmašīnu pārlidojums 24 līdz 26 tūkstoši dolāru, lēš eksperts. Tas nozīmē, ka tanku un aviācijas brauciena izmaksas, neskaitot mēģinājumus, ir ap 30 tūkstoši dolāru.

Militārās parādes rada kaitējumu ekoloģijai un ceļu segumam. Alesins norāda, ka nezina, vai tas tiek ņemta vērā Baltkrievijā, rēķinot parādes izmaksas. Tāpat kā nav skaidrs, vai valdība tajās ņem vērā personāla uzturēšanas izmaksas.

Minskas parāde var izmaksāt vairākus simtus tūkstošu dolāru, uzskata Alesins – un tas ir neskaitot pilsētas svētku noformējumu, mākoņu izgaiņāšanas izmaksas un asfalta remontu pēc pasākuma.

Krievijā 9. maija parādes var būt krietni dārgākas. 2016. gadā parāde Maskavā izmaksāja 4,5 miljonus dolāru, bet Sanktpēterburgā – 409 tūkstošus. Baltkrievijas izmaksas ir zemākas nekā Maskavā, jo Minskā parādēs piedalās daudz mazāk tehnikas vienību, skaidro speciālists.

Parādes mēdz radīt arī papildu izmaksas. Piemēram, 2018. gadā parādes mēģinājuma laikā Grodņā kājnieku kaujas mašīna saspieda vieglo automašīnu. Tajā pašā gadā Minskas centrā mēģinājuma laikā uz slapja asfalta saslīdējis tanks izgāza stabu un koku.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrijā norāda, ka no budžeta speciāli parādei paredzēta nauda netiek piešķirta un tās tiek apmaksātas no ministrijas līdzekļiem militārajai apmācībai. Šī gada Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas budžets ir 1,4 miljardi rubļu jeb 600 miljoni dolāru pēc pašreizējā kursa, skaidro "Radio Svoboda".

Jāatzīmē, ka Krievija, kur 9. maijs ir gada lielākie svētki, militāro parādi Covid-19 izplatības dēļ ir atcēlusi. Lukašenko, starp citu, ir piedāvājis Krievijai translēt televīzijā Minskas parādi.

Krievijai gan ir citi plāni – TV parādes vietā pārraidīs 2018. gada Phjončanas olimpiādes hokeja spēli Krievija-Vācija, kurā krievu komanda pēdējās minūtēs pieveica vāciešus ar 4:3. Pēc tam sekos Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzruna.

Vai iespējams sarīkot drošu parādi šajos apstākļos? Parādi varētu rīkot samazinātā apjomā bez kājnieku kolonnām, tikai ar tehniku, kur ekipāžās ir izolētas no citiem, spriež Alesins.

Saskaņā ar zināmo informāciju 9. maija parādē Minskā piedalīsies vairāk nekā trīs tūkstoši karavīru un 180 tehnikas vienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!