Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijā kopējais mirstības līmenis no Covid-19 saskaņā ar oficiālo statistiku ir viens no zemākajiem pasaulē, tai pat laikā ārstu mirstības ziņā Baltkrievija ir priekšā vairumam valstu, vēsta "Radio Svoboda".

Baltkrievija neatklāj, cik no Covid-19 mirušajiem ir mediķi, lai gan Pasaules Veselības organizācija (PVO) rekomendē šādus datus statistikā iekļaut.

Veselības ministrija ik dienu atklāj tikai kopējos saslimušo un nomirušo skaitļus. Pat atbildot uz žurnālistu jautājumiem, amatpersonas nav atklājušas saslimušo un mirušo medicīnas darbinieku īpatsvaru.

Savukārt "Radio Svoboda" baltkrievu valodas dienests projekta "Piemiņas saraksts" ietvaros apkopo informāciju par zināmajiem mediķu nāves gadījumiem pandēmijas laikā.

No 14 gadījumiem mirušo kolēģi un radinieki žurnālistiem apstiprināja, ka 11 ārsti, feldšeri, medmāsas bijuši inficēti ar jauno koronavīrusu. Žurnālisti aprēķinājuši, kas uz kopējā mirušo skaita katrā valstī mediķu mirstības rādītāji Baltkrievijā ir 15 reizes lielāki, nekā Itālijā un 30 reizes lielāki nekā ASV.

Medicīnas darbinieki no kopējā mirušo skaita pēc "Radio Svoboda" aprēķiniem:

Baltkrievija 10% (11 no 112 (dati uz 6. maiju))

Polija 0,4% (3 no 678)

Lietuva 0%

Vācija 0,2% (8 no 4120)

Lielbritānija 0,4% (100 no 25 302)

Izraēla 0,5% (1 no 204)

Ķīna 0,5% (13 no 2981)

ASV 0,3% (170 no 59 131)

Itālija 0.6% (154 no 27 682)

Medijam gan nav zināms, vai 11 mirušie ārsti iekļauti valsts oficiālajā Covid-19 mirušo statistikā. Uz šo jautājumu ministrija medijam nav atbildējusi.

Ne visiem 11 mirušajiem mediķiem, kuriem bija konstatēts Covid-19, tas dokumentos norādīts kā nāves iemesls, bieži vien tā ir pneimonija, skaidro medijs. PVO gan šādos gadījumos, kad ir konstatēs vīruss, rekomendē to uzskatīt par galveno nāves iemeslu, ja vien nav acīmredzama nesaistība, piemēram, trauma.

Daudzi Baltkrievijas mediķi "Radio Svoboda" ir stāstījuši, ka slimnīcās un poliklīnikās nepietiek aizsardzības līdzekļu. Lai palīdzētu ārstiem iegādāt personīgos aizsardzības līdzekļus, tiek rīkotas nevalstiskas iniciatīvas un ziedojumu vākšana.

Medijs gan atzīmē, ka ārstu augstais mirstības rādītājs Baltkrievijā varētu būt skaidrojams arī ar to, ka iespējams, ne visi no Covid-19 mirušie tiek pieskaitīti.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko Covid-19 pandēmiju ir nodēvējis par psihozi un ir uzsvēris, ka Baltkrievijā neviens nav nomiris un nemirs no Covid-19 – viņaprāt, visi upuri ir mirušu no citām slimībām.

Baltkrievijā oficiāli nav noteikta karantīna un dažādi ierobežojošie pasākumi. Aprīļa beigās Pasaules Veselības organizācija (PVO) Baltkrievijai rekomendēja noteikt karantīnas režīmu un atcelt visus masu pasākumus.

Lukašenko šos ieteikumus noraidīja, piebilstot, ka PVO ir "daudz politikas" un cilvēkiem labāk uzticēties savas valsts valdībai.

Baltkrievija no savas teritorijas 6. maijā arī izraidījusi Krievijas žurnālistu, kurš gatavoja sižetu par Covid-19 izplatību Baltkrievijā.

Baltkrievijā aprīļa beigās netika atcelta ikgadējā sestdienas talka, kā arī 9. maija militārā parāde Minskā.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem Baltkrievijā līdz 12. maijam ir 24 873 inficēto un 142 mirušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!