Foto: AP/Scanpix/LETA

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani otrdien uzdevis valsts drošības spēkiem atsākt uzbrukuma operācijas pret talibiem un citiem nemiernieku grupējumiem, šādu lēmumu pieņemot pēc diviem uzbrukumiem, kuros tika nogalināti vairāki desmiti cilvēku.

"Es dodu pavēli drošības spēkiem pārtraukt atrašanos aktīvas aizsardzības pozīcijās, atgriezties uzbrukuma pozīcijās un atsākt savas operācijas pret ienaidnieku," uzrunā televīzijā sacīja Gani.

Atbildību par otrdienas uzbrukumiem Kabulā un Nangarharas provincē neviens grupējums nav uzņēmies, bet Gani uzbrukumos vainoja talibus un grupējumu "Islāma valsts".

"Šodien mēs bijām liecinieki talibu un "Islāma valsts" uzbrukumiem slimnīcai Kabulā un bērēm Nangarharā, kā arī vairākiem citiem uzbrukumiem valstī," sacīja prezidents.

Kaujiniekiem iebrūkot slimnīcā Kabulā, nogalināti vismaz 14 cilvēki, arī nule kā pasaulē nākuši mazuļi un medmāsas. Pašnāvniekam uzspridzinoties bērēs Nangarharā, nogalināti divi desmiti bēru viesu.

Atbilstoši militārajai stratēģijai, kas tika ievērota vairākus mēnešus, Afganistānas armija uz talibu uzbrukumiem reaģēja, vienīgi aizsargājoties.

Stratēģija bija iecerēta kā labas gribas žests pirms eventuālajām miera sarunām, tomēr talibi neatbildēja ar to pašu, bet gan izvērsa jaunus uzbrukumus uzreiz pēc vienošanās parakstīšanas ar ASV.

Operāciju atsākšana ir nepieciešama, lai "aizsargātu valsti, aizsargātu mūsu līdzpilsoņus un infrastruktūru, kā arī lai atvairītu talibu un citu teroristu grupējumu uzbrukumus un draudus", sacīja Gani.

Pēdējie uzbrukumi raisa šaubas par ilgi cerēto miera procesu, kas tagad šķiet tuvu kraham, valstij vienlaikus cīnoties ar virkni citu krīžu, ieskaitot pieaugošo Covid-19 gadījumu skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!