Foto: AP/Scanpix

Pēc 9. maijā notikušās militārās parādes Minskā divas reizes samazinājusies saslimstība ar "pneimoniju", paziņojis Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Viņa apgalvojumu citē aģentūra "Interfax".

Baltkrievija ir viena no retajām valstīm, kur oficiāli nav noteikti nekādi karantīnas pasākumi Covid-19 globālās pandēmijas dēļ. Par spīti Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumiem, Lukašenko neatcēla tādu masu pasākumu kā Uzvaras dienai veltīto militāro parādi 9. maijā.

"Pateikšu par parādi. Biju pilnīgi pārliecināts, ka cilvēkiem atrasties svaigā gaisā nav sliktāk nekā būt kaut kur iespundētiem. Minskā ievērojami – vakar divas reizes – samazinājušies pneimonijas gadījumi," Lukašenko paziņoja 12. maijā.

Ar konkrētiem cipariem Lukašenko apgalvojumu medijs neapstiprina un nav skaidrs, vai Lukašenko tiešām runā tikai par "pneimoniju" vai tomēr Covid-19.

Uz 12. maiju saskaņā ar oficiālajiem datiem Baltkrievijā bija konstatēti 24,8 tūkstoši Covid-19 gadījumi, bet pieaugums diennakts laikā – 967. Miruši no slimības 142 cilvēki.

Jāatzīmē, ka jaunā koronavīrusa infekcija izraisa tādus simptomus kā pneimonija. Pats Lukašenko ir noliedzis Covid-19 pandēmijas nopietnību un apgalvojis, ka valstī no Covid-19 neviens nav miris un nemirs. Viņaprāt, visi letālie iznākumi ir saistīti ar citām slimībām.

Tikmēr mediji vērš uzmanību, ka Baltkrievijā ir daudz augstāka Covid-19 mirstība tieši medicīnas darbinieku vidū, ja salīdzina ar citām valstīm. Savukārt kopējie mirstības rādītāji ir zemāki nekā citur.

Tas liek domāt gan par aizsardzības līdzekļu nepietiekamību valstī, gan vieš aizdomas, vai oficiālajā statistikā iekļauti visi letālie Covid-19 gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!