Foto: AFP/Scanpix/LETA

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" (AI) apsūdzējusi Sīrijas varasiestādes un tās atbalstošo Krieviju uzbrukumu veikšanā pa skolām un slimnīcām, kas var tikt vērtēti kā kara noziegums.

AI ziņojumā minēti 18 dokumentēti artilērijas un aviācijas uzbrukumi Idlibas provincē no 2019. gada maijam līdz 2020. gada februārim. Idliba ir vienīgā teritorija uz rietumiem no Eifratas upes, ko vēl kontrolē pret Sīrijas valdības spēkiem karojošie grupējumi.

Ziņojumā apgalvots, ka uzbrukumos sagrautas skolas un medicīniskās iestādes. Vismaz septiņos no 18 izpētītajiem gadījumiem iesaistīta bijusi Krievijas aviācija. Viens no tādiem ir 2020. gada janvārī notikusi slimnīcas bombardēšana Arihas pilsētā – triecienā gāja bojā 11 cilvēki.

AI uzsver, ka civilo objektu apšaudīšana un bombardēšana ir starptautisko humāno tiesību pārkāpums, ko var uzskatīt par kara noziegumu.

Par daudziem uzbrukumiem civilajiem objektiem un mierīgo iedzīvotāju bojāeju ziņo arī Idlibā strādājošie žurnālisti un organizācijas "Baltās ķiveres" pārstāvji.

Krievijas Ārlietu un Aizsardzības ministrijas triecienus pa civiliem objektiem noliedz, bet "Baltās ķiveres" apsūdz par sadarbību ar teroristiem un inscenētu notikumu radīšanu.

Oficiālo Damasku AI apsūdz mērķtiecīgā civiliedzīvotāju bombardēšanā, lai piespiestu tos pamest Idlibu. Kopš valdības spēku ofensīvas sākuma Idlibai šī gada sākumā savas mājas ir pametuši simti tūkstoši sīriešu, liecina ANO dati.

Krievija vienmēr ir apgalvojusi, ka Sīrijā triecienus veic tikai pa "teroristiem".

Kopš marta sākuma Idlibā ir spēkā pamiers, par ko vienojās Krievijas un Turcijas prezidenti.

Krievija Sīrijā demonstrējusi dažādus modernos ieročus. Par to, vai Sīrijā varētu būt bijuši jaunākie "Armata" tanki, var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!