Foto: EPA/Scanpix/LETA

Turcija neļaus Izraēlai anektēt Rietumkrastu, nedēļas nogalē brīdināja Turcijas autoritārais prezidents Radžips Tajips Erdogans.

Militārās lielvaras līderis brīdinājumu reģiona kaimiņiem izteica musulmaņiem svarīgo Upurēšanas svētku uzrunā. Tādējādi viņš Turciju pozicionējis kā vienu no skaļākajiem Palestīnas atbalstītājiem musulmaņu valstu vidū, atzīmē Tuvo Austrumu medijs "Al Araby".

"Mēs pieredzam jaunu Izraēlas plānu okupēt un anektēt, kas apdraud Palestīnas suverenitāti un ir pretrunā starptautiskajiem likumiem. Mēs nepieļausim palestīniešu zemju piedāvāšanu kādam citam," viņš paziņoja videouzrunā.

Erdogans arī pamanījās atzīmēt, ka Turcija ir vienīgā atbalsta balss Palestīnai, ignorējot faktu, ka iepriekš skaļu nosodījumu pauda arī Eiropas Savienība. ES ir nopēlusi šo plānu, norādot, ka ar to faktiski tiek aizvērtas durvis Tuvo Austrumu konflikta divu valstu risinājumam.

Plānus skaļi kritizējusi arī Irāna un piesardzīgus brīdinājumus izteikušas arī Ēģipte un Saūda Arābija, kuras pēdējos gados normalizējušas attiecības ar Izraēlu. Vienīgi Palestīnas ģeogrāfiski tuvākais kaimiņš un lielākais palestīniešu bēgļu izmitinātājs Jordānija pagaidām izvairījusies no šī aspekta komentēšanas.

"Pasaules kārtība ir pametusi palestīniešus un nav atnesusi mieru, taisnību, drošību un kārtību šajā pasaules malā," secinājis Erdogans, uzsverot, ka Jeruzaleme un Tempļa kalns ir "svēti trim reliģijām" un tā ir "sarkanā līnija musulmaņiem visā pasaulē". Tādējādi viņš komentējis Izraēlas plānu Palestīnai par jauno galvaspilsētu atvēlēt Abudisas ciemu, ne Jeruzalemi, kuru par galvaspilsētu uzskata gan Izraēla, gan Palestīna, ne arī Rāmallu, kurā jau atrodas faktiskā Palestīnas vadība.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pēc kopējas valdības izveides ar bijušo armijas komandieri Beniju Gancu par vienu no galvenajiem mērķiem izvirzījis lielas jau okupētā Rietumkrasta teritorijas aneksiju, kas faktiski sadalīs palestīniešu pārvaldītās teritorijas "salās". Paredzams, ka Izraēlas īstenoto aneksiju varētu atbalstīt ASV.

Izraēla tādējādi par savām teritorijām formāli pasludinātu starptautiski par nelikumīgām atzītās ebreju apmetnes, kuru būvniecību jau līdz šim Izraēla īstenojusi valsts līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!